Назад във времето: Пускат парен локомотив през гарите София-Перник-Радомир-Земен-Кюстендил

Парен ретро логкомотив ще премине през гарите София – Перник – Радомир – Земен – Кюстендил. Поводът е честването на 110-годишнината от пускането в експлоатация на ЖП линия РАДОМИР-ЗЕМЕН-КЮСТЕНДИЛ. Събитието е насрочено за 12 октомври 2019г., разбра zaPernik.com.

Празничното атракционно пътуване с парен локомотив и ретро подвижен състав е организирано от БДЖ. А по посочената линия за пътуване в двете посоки ще се качват граждани със запазени места.

По време на престоя на парния влак на гарите в Радомир, Земен и Кюстендил ще се състоят официални тържества на трите гари. Ще се представят изложби с фотоси, документи и текстови материали за историята на линията.

Изложбите ще запознаят посетителите с историята на това значимо събитие, променило обществения живот в региона. Ще се представят интересните обрати, нелеките изпитания и забележителните инженерни постижения при изграждането на линията.

Събитието е организирано от инициативен комитет, в чиито състав влизат кметовете на Радомир, Земен, Кюстендил, представители от Асоциация на Българските железопътни превозвачи, ВТУ „Т.Каблешков“ и Македонски научен институт в София.

Коментари

коментара