Кукерска група „Кракра“ стана атракция в Чикаго, направи фурор като нахлу в българско училище

Американци се радват на кукери в Чикаго. Това съобщават до zaPernik.com  отвъд окана. Българската група, сред която повечето са перничани, е обрала точките на американците с атрактивност и настроение. Ето какво разказва Радост Павлова за събитието за читателите на zaPernik.com. 
За първа година, на традиционния парад в предградието на Чикаго – Елк Гроув, имаше българско участие. По линия на побратимяването между Перник и Елк Гроув, нашенците бяха поканени да участват с автентични кукерски костюми. По предложение на големия артист – Константин Маринов, кукерската група беше кръстена с името “Кракра”, в чест на големия български войвода, който единствен е успял да защити крепостта си от византийските нашественици.
Общо 11 души, 9 възрастни и две деца се включиха в парада. Повечето участници бяха от побратимения град Перник. Седем човека бяха облечени с кукерски костюми в цетовете на националния флаг, изпратени от перничанката Емилия Георгиева. Тя е майка на основателя на „Миньор“ Чикаго – Николай Василев и е взаимствала идеята за трибагреника от сурвакарската група на село Габров Дол. Три от маските бяха подарени от Община Перник, от зам. кмета на културата – Севделина Ковачева. Повечето от нещата бяха пренесени през океана от перничаните Диана и Емил Миланови. Двама души бяха облечени в кукерски костюми от ямболския край, осигурени от Георги Василев.
Ритъмът на кукерите, със своя тъпан, който бе в цветовете на националния флаг, задаваше Коцето Маринов, а начело на групата, българското знаме развяваше Соня Петрова.
Парадът премина разстоянието от индустриалната зона на Елк Гроув до средното училище. Въпреки дъждовното време, много хора посрещнаха и аплодираха участниците. Освен местната американска публика, в зрителите имаше и много българи. Всички те се радваха от сърце и подкрепяха с овации българската група.
Най-много поздравления получиха най-малките участници сестрите Тинита (5 г.) и Анисия (9 г.) Ботеви. Те вървяха начело на групата, непосредствено до красивата знаменоска Соня Петрова.
След края на парада, по предложение на пернишкия зет Георги Бошнаков, групата нахлу в сградата на училището, където междувременно се водеха учебните занаятия на “Малко българско училище”. Всички класове без изключения излязоха да посрещнат неканените, но пък изключително интересни гости. Директорът на школото –Живка  Петрова и търговското аташе Теодора Ботева ги посрещнаха сърдечно с българския флаг в ръце.
След чудесната изненада, кукерите оставиха учениците да си довършат занятията, а те отидоха на концерта, където бяха поздравени лично от шефа на полицията Чарлс Уолш и кмета на Елк Гроув – Крейг Джонсън. Двамата изказаха своето възхищение от българското участие и си пожелаха то да стане традиция.
Няколко дни по-късно кукерска група „Кракра“ получи покана, от Генералния консул в Чикаго – Иван Анчев, кукерите да се включат в големия парад по повод деня на откривателя на Америка – Христофор Колумб. Перничани потвърдиха участие и на 14 октомври ще покажат автентичните костюм, маски и чанове в центъра на Чикаго, пред хиляди празнуващи.
Автор: Радост Павлова
 

Коментари

коментара