Общинският съветник Валентин Петков: Защо чак сега приемаме програма за качеството на въздуха? Предизборно?

Валентин Петков

„Приемането на програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Перник определено е крачка напред, но защо чак сега?  Предизборно, закъсняло и набързо”, това попита общинският съветник от БСП и коалиция Валентин Петков по време на заседанието ан ОбС – Перник, съобщиха от централата на БСП Перник.

Петков припомни, че след въпрос на народния представител Станислав Владимиров от 08.02.2019 г., министър Нено Димов е отговорил: На 5 декември 2018 г. Министерството на околната среда и водите обяви процедура – „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух“. Община Перник не е кандидатствала по цитираната процедура и не се очаква да подаде проектно предложение, тъй като не е допустим кандидат. Общината не отговаря на основното изискване за допустимост по процедурата, а именно да има одобрена от общинския съвет актуална общинска програма за качеството на атмосферния въздух”. Петков каза още, че от отпуснатите от държавата над 111 млн. лв. са се възползвали общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община. „Перник, който е сред градовете с най-замърсен въздух в България, гладът, в който постоянно се появяват проблеми със замърсяването на въздуха, обаче липсва в този списък. Защо? Защото въпреки проблема управата на общината отново върви след събитията. Това не ни учудва. За съжаление, обаче всички перничани страдаме и ще продължаваме да страдаме от това бездействие”, категоричен бе Валентин Петков. 

„Явно е, че за пореден път липсва синхрон с централната власт, но тук  не обвинявам МОСВ, в случая вината е в административния капацитет и в подготвеността на кметския екип в Перник. Отново приемаме нещо, което можеше да донесе средства на Перник за справяне с проблема на принципа „след дъжд качулка”. Надявам се обаче, държавата да отпусне нови средства за такива вечно закъснели общини, за да не страдат перничани”, заключи Валентин Петков.

Общинският съветник от групата на левицата Ралица Андреева заяви, че съветниците от БСП ще подкрепят предложението за програма за подобряване на качеството на въздуха, но кметският екип е проспал времето за изготвянето й.

Коментари

коментара