Перник празнува 111 години Независимост

Перничани отбелязаха 111 години от обявяването на Независимостта на България. Под звуците на Духовия оркестър  венци и цветя положиха пред паметника на Кракра Пернишки кметът на Община Перник Вяра Церовска, народни представители, областният управител Ирена Соколова, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, политици, граждани и общественици.

Представителите на местната и държавна власт сведоха глави и отдадоха почит на героите, посветили живота си на свободата и независимостта. След това всички се включиха в шествието, предвождано от Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов до Двореца на културата. Там беше издигнат националният флаг, а кметът Вяра Церовска поздрави перничани.

„На 22 септември 1908 г. в старата столица Търново с  Манифеста си към българския народ княз Фердинанд І  провъзгласява България за независимо Българско Царство.
Да живее свободна и Независима България! Да живее българският народ! – завършва прокламацията си монархът…“, припомни кметът и заяви, че за нас, днес, този акт носи силен национален заряд.

„Категорично и безапелационно българската държавност заявява присъствието и позициите си на европейската карта.
От историята знаем, че всички останали балкански държави постигат своята независимост след военни операции. Само България обявява и получава признание – без да използва военни средства. А това е залог за просперитет и развитие.  Осъществените дипломатически постъпки на българското правителство са несъмнен и безспорен успех.
Независимостта  е в  уроците на миналото, за да бъдем  достойни следовници  на идеите на нашите възрожденски и следосвобожденски деятели и радетели за България.
И днес трябва да помним колко важно е националното обединение и единството.
Честит празник, перничани!“, каза в словото си кметът Вяра Церовска.

Областният управител Ирена Соколова подчерта в приветствието си, че е необходимо да разберем, че решаването на важните национални въпроси не е свързано с разцепление, снизходителност, сарказъм или тяхната крайност – апатия и примирение.

Празникът завърши с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.

Коментари

коментара