Перничани затрупаха с жалби Здравната каса срещу личните си лекари

Перничани затрупаха с жалби Здравната каса срещу личните си лекари. Оплакването им е, че джипитата отказват да им издават направления за определени изследвания. След проверки по сигналите се оказва, че прегледите не се правят от личните лекари, а от специалисти в болнични заведения в София, които без основание връщат хората в Перник за направление от личните им джипита. 

Много от хората посещават  лекари специалисти в София. Тези лекари специалисти имат сключен договор със Здравната каса, имат абсолютно същите права и задължения, каквито имат лекарите на територията на област Перник. Тоест, те също имат възможност да издават направления, да правят изследванията, които преценяват, че са необходими. Тази порочна практика да се връщат обратно тук пациенти и да бъдат изпращани при личните им лекари, които да издадат направление за съответното изследване, е абсолютно недопустима“, категорична е директорката на Регионалната здравна каса в Перник доктор Йорданка Александрова.

Друго нарушение на лекарите е, когато пациентът предстои да бъде приет в болница, а от него, за да го приемат изискват пълен комплект изследвания с талони от доболничната помощ, тоест да бъде дадено направление от личния лекар и да бъдат направени всички изследвания.

Стпоред директора на РЗОК в Перник в рамковия договор на лекарите със Здравната каса е записано, че лечебното заведение не може да изисква от пациентите, които постъпват на лечение каквито и да било предварителни изследвания.

„Направление могат да издават само лекарите, които лекуват определено заболяване. тези, които са запознати със случая, при които е направен прегледа, които са давали консултации, направленията би трябвало да бъдат издадени то тях“, каза още Александрова пред ТВ Кракра.

Често оплакване на пациентите е, че талоните не достигат. Справка обаче показва, че от началото на годината досега броят на издадените талони е достатъчен всеки гражданин на областта да посети по веднъж лекар специалист.

Според Йорданка Александрова това означава, че някои от хората са се възмползвали от две или три консултации при различни специалисти. По думите й това е въпрос на организация на лекарите, пациентите им да получат качествена медицинска помощ и да бъдат лекувани ефективно.

Коментари

коментара