Пернишки ръгбисти и бойци се конфронтираха на протест в защита на Гешев, хвърлят им стотинки от жал

Група от няколко десетки ръгбисти и борци от Перник се конфронтира словесно с част от присъстващите на протест срещу безалтернативната номинация на Иван Гешев за главен прокурор, организиран от гражданското движение „БОЕЦ“ в четвъртък, съобщава „Свободна Европа„.

Още в началото на демонстрацията пред Съдебната палата в София, обявено за 15.00 часа, се бяха обособили две големи групи. Едната стоеше откъм ул. „Алабин“ и в нея преобладаваха млади мъже в спортна форма, облечени предимно в черни дрехи.

 

По неофициална информация на Свободна Европа повечето от мъжете, облечени предимно в черно, са от ръгби футбол клуб „Валяците“ в Перник. Освен тях се отличаваха и момчета с тениски с отличителния знак на Българската федерация по борба, както и такива с наранявания на ушите, характерни за професионалните борци.

 

Доста от тях присъстваха и на протеста срещу Гешев, организиран от „Правосъдие за всеки“ във вторник, но тогава останалите присъстващи бяха много по-многобройни. За разлика от ситуацията преди два дни, в четвъртък голямата група млади мъже и роми се ясно се открояваше.

Стигна се дори до молби от организаторите на протест към охраняващите го полицаи поне да отделят с кордон двете групи. Това обаче не се случи с формалното обяснение на униформените, че спортно изглеждащите мъже са дошли на същия протест и не нарушават обществения ред.

Двете групи обаче влязоха в словесен конфликт, след като към облечените в черно бяха отправени обвинения по мегафон, че са дошли, за да провокират физически сблъсъци, както и, че са платени контрапротестиращи. Това предизвика освирквания и псувни от страна на ръгбистите и борците.

Напрежението допълнително бе нагнетено от поета и протестен активист Манол Глишев, който ги нарече „бивши и бъдещи пандизчии“, „дилъри“ и „продажници“. Последваха заплахи за физическа саморазправа срещу Глишев и призиви от типа: „Ела да полежиш 5 години вътре“. В друг момент към спортистите полетяха стотинки, на което те отвърнаха със същото. В крайна сметка до физически сблъсък не се стигна, като в края на демонстрацията няколко от мъжете в черни дрехи дори проведоха приятелски разговор с Глишев.

Основните искания на организаторите от „БОЕЦ“ са оттегляне на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, отваряне на нова процедура с възможност за участие на неправителствени организации и адвокатурата, оставка на правителството и приемане на Закон за лустрацията.

Коментари

коментара