Кметът на Перник получи награда за развитие на туризма: Това е признание за всички перничани и участници във фестивала Сурва

Голямо признание – кметът на Община Перник Вяра Церовска беше удостоена с високото отличие за развитие на туризма в България. Призът й беше връчен от Димитър Маргаритов, председател на комисията за защита на потребителите.
Признанието е за „Утвърждаване на България като туристическа дестинация“ и по случай Световния ден на туризма.
„Искам да изкажа специални благодарности на Министерството на туризма, „Дестинация България“ и медийна компания „К и П Адвъртайзинг“, че оцениха усилията, които полага Община Перник . Тази награда е за всички перничани и участници в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, съхранили традицията. Тя доказва колко голям е техният принос за издигането на авторитета на града ни и да се говори с добро за Перник и България в Европа и в целия свят. Наградата е още по-силен мотив за всички нас, които работим в опазването на българските традиции и развитието на туризма “, сподели Вяра Церовска и с гордост допълни, че народният обичай „Сурва“ в Пернишко с автентичната уникалност, значимост и атрактивност от 2 декември 2015 година е включен от ЮНЕСКО в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството.
Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Организира се от 1966 година.
Събитието беше съпроводено със стилна церемония в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в столицата.

Коментари

коментара