Кой „изби рибата“ в язовир Пчелина? Перничани поискаха оставката на тези двама души

Организаторът на Централна рибно-опазваща организация в Перник Марио Антонов входира офицално писмо до министъра на околната среда и водите Нено Димов, в което настоява за подаването на незабавна оставка на директора на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов и на инж. Радослав Георгиев – директор на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.

Причина за искането на Антонов е тежкото положение, в което е язовир „Пчелина“ Лобош и „тоталното нехайство и несериозно отношение“ от страна на институции, отговарящи за водоема. Освен това организаторът на ЦРОО настоява да бъдат открити и спрени източниците на замърсяване на река „Струма“, както и да бъдат отделени за 50 000 лв за зарибяване на „Пчелина“.

Припомняме, че природозащитници сигнализираха за странен мътен цвят на водата в язовир Пчелина, а местно дете им споделило, че камиони изхвърлят редовно във водоема вещество с непоносим мирис. Стигна се дотам, че рибата в язовира, както и цялата екосистема са унищожени. По думите на директора на Басейнова дирекция Радослав Георгиев , чиято оставка се иска, високата температура и ниското съдържание на кислород във водите са най-вероятните причини за измирането на риба в язовир „Пчелина“. Както и пикът на цъфтеж на фитопланктона. Но според доброволците от ЦРОО обясненията са нелепи и абсурдни, а Георгиев е „изпечен лъжец“.

Публикуваме целия текст на писмото без редакторска намеса:

Уважаеми Г-н Димов,

пиша Ви в качеството си на организатор на Централна рибно-опазваща организация , клон гр. Перник. ЦРОО е национално НПО с 15/петнадесет/ хиляди риболовци и любители на природата, членска маса. Предвид факта, че ЦРОО охранява, зарибява и почиства на доброволен принцип 11/единадесет/ държавни водоема (яз. Сопот, Розов кладенец, Копринка, Ал. Стамболийски, Ковачево, Малко Шарково, врачански Дъбник, Пчелина, Жребчево, Тича, Ястребино) се радваме на огромна подкрепа на голяма част от многохилядната „армия“ от регистрирани риболовци в България , които надхвърлят 300/триста/ хиляди души. Организацията се създаде спонтано 2015 г. основно в подкрепа на ИАРА (Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури) заради невъзможността й, да се справи с зачестилите бракониерски набези последните години. В частност ЦРОО – Перник от ноември 2016 год. насам системно се грижеше на доброволен принцип за прекрасния ни яз. Пчелина (Лобош) съвместно и в подкрепа на служителя на ИАРА-Перник, Г-н Светослав Токов-бивш член на ЦРОО и назначен от сегашния изп. Директор на ИАРА , Г-н Галин Николов. Със задружни усилия успяхме в почти тригодишен срок, със системна работа – 17 км извадени бракониерски мрежи, 788 чувала събран боклук, много на брой зарибявания, ежедневни проверки на риболовци съвместно с ИАРА – Перник, стотици нощи проверки за бракониерски набези с термокамера за нощно наблюдение закупена с доброволни средства, заловен бракониер два пъти с полиция и ИАРА и тн и тн…огромен труд на доброволен принцип да възраждаме старата слава на язовира. До момента, в който през месец май тази, година река Струма в градската и промишлената част в района на град Перник и Радомир започна системно да тече – кафява, бяла, червена, ръждаво-кафява и тн. (прилагам прикачено снимков материал)

Многократно граждани и ние самите от организацията подавахме сигнали на РИОСВ – Перник. Въпреки многобройните сигнали, реката продължаваше да замърсява язовира системно и продължително. Язовирът започна с всеки изминал ден да променя цвета на водата, за да се стигне до 25 август тази година, когато водата в язовира стана с изключително насиетн ръждаво-кафяв цвят. В момента, в който взе да се утаява цялата тази акумулирана през месеците токсична и замърсена от предприятията в Перник и Радомир вода, се случи най-лошото. На 05.09.2019 г. стартира екокатастрофата! Започна да измира риба, която с всеки изминал ден се увеличаваше , за да се стигне до днешния ден – 11.09.2019 г,. когато щетите са огромни – тонове измряла риба, жаби, раци, охлюви… една унищожена екосистема от 5400 декара водна площ и 54 млн кубика вода ! Най-отговорно заяваям, че цялата тази трагедия се случи заради нехайството и меко казано несериозното отношение на РИОСВ – Перник и Басейонова Дирекция -гр. Блгаоевград. Те допуснаха да се случи най-страшното с това райско кътче на България – яз. Пчелина. Ние като граждани на тази държава и сърпричастни до болка със случващото се на язовира, ще държим отговорни и ще поискаме оставките на Г-н Пламен Ангелов – Директор РИОСВ- Перник и Г-н инж. Радослав Георгиев – Директор Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ ! Вчера – 10.09.2019 г в град Благоевград на брифинга на БД, Г-н Георгиев си позволи да изрече лъжливи и неверни твърдения за екокатастрофата на язовира. Имаме неопровержими доказателства, за това и смятаме да ги изнесем в публичното пространство под формата на пресконференция в БТА и да докажем, че Г-н Георгиев е „изпечен“ лъжец и говори неща, които не, че само не отговарят на истината, ами и звучат абсурдно! Уважаеми Г-н Ненов, от името на цялата общественост, която скърби пети ден за случващото се , настояваме за следното:

Оставката на Пламен Ангелов и Радослав Георгиев

Установяване на предприятията носещи отговорност за системното замърсяване на река Струма и респективно язовир Лобош.

Отпуснете на държаната агенция ИАРА, 50 000 лв за зарибителен материал и зарибяване, за възстановаяване на рибната популация и фауна и заедно – ние доброволците и вие държавата, да върнем живота в язовира и да възстановим една малка част от рибния ресурс, който бе убит от нехайството на РИОСВ И БД !

Ако няма резултат, а искренно се надяваме да има, сме готови на национално ниво за стачни действия пред РИОСВ И БД, като ще бъдем подкрепени от всички клонове по места на ЦРОО и подръжници из цялата страна, защото бе извършен от РИОСВ и БД държавен геноцид, за който господата трябва да понесат отговорност !!! 11.09.2019 г.

С уважение:
гр. Перник Организатор ЦРОО-Перник Марио Антонов

 

Коментари

коментара