България празнува Съединението

На 6 септември 1885 година Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. До Съединението се стига след народни бунтове, а българският народ показва характер и воля. 

По повод празника институциите в Перник поздравяват перничани

Скъпи перничани,
За мен е чест и удоволствие да ви поздравя по повод честването на Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Бъдете здрави и единни в делата си.
Честит празник!,

написа кмета на Перник Вяра Церовска във Фейсбук

Обласният управител на Перник Ирена Соколова изпрати приветствие:  

Уважаеми жители на област Перник,

Поздравявам Ви с празника на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Това е датата, едновременно символ на гордост и апотеоз на борбения български дух, на дръзкия и непреходен порив за обединение в името на свята, патриотична и родолюбива кауза – силна държава!

Ha тoзи дeн, пpeди 134 години, преживяхме eдин oт върховите cи моменти в историята. Aĸтът нa Cъeдинeниeтo cмaя Eвpoпa и cвeтa c вeличиeтo нa идеята, eдинcтвoтo и обединеността на народа ни пpи ocъщecтвявaнeтo му.

Благодарение на него беше осуетено несправедливото разделяне на България на две чрез Берлинския договор.

Днес, със същата сила пред нас стои отговорната задача да бъдем достойни последователи на хората довели до успеха на Съединението и уверено да продължим и препотвърдим тяхното дело, копнежи и желания.

В този свят на нови перспективи и предизвикателства, нека да запазим българското достойнство и самоусещане, обединени около идеята за обединена България като равноправен, силен и горд член на Европейското семейство.

Честит празник!

Ирена Соколова -Областен управител на област с административен център Перник

Депутатите от БСП Станислав Владимиров и Любомир Бонев поздравиха перничани с думите: 

6-ти септември, денят на нашето Съединение е събитие, чакано от народа на несправедливо разпокъсаната на Берлинския конгрес през 1878 г. България. Преди 134 години, едва няколко  години след като с кръв е извоювал своята свобода от Османско иго, българският народ обявява гръмко своето обединение. Хиляди българи от двете страни на изкуствено прокараната граница заживяват заедно не само духом, но и без каквито и да е географски разделения. Охвърляйки „правото” на силните да се разпореждат със съдбата му, народът ни доказва, че е силен, обединен и равен с другите европейски народи.

Съединението от 1885 г. е не просто продължение на българската национална революция. То е самостоятелно българско дело, замислено, осъществено и защитено от народа.

Нека духът на онзи велик септемврийски ден и споменът за него ни обединят и днес, когато най-много имаме нужда от това. В името на просперитета на родния край и на България!

Честит празник!

Народни представители Станислав Владимиров  и инж. Любомир Бонев

Народните представители от ГЕРБ Александър Александров и Красимир Велчев поздравяват перничани:

 УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ПЕРНИК,

134 години ни делят от паметната дата 6 септември 1885 г., когато е провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия – първото самостоятелно велико дело на свободна България. Дълбоко обмислен, колективен акт на един вдъхновен народ.
Дори на фона на европейската история това събитие си остава забележително. Без външни подбудители, крепители и с ясната равносметка за дързостта и международният отзвук, България успява да вдъхнови и защити делото на Съединението напълно сама.
Съединението е голямото начало на малкото българско княжество. Именно оттогава България излиза като действена сила на европейската политическа сцена и заедно с това става най-значимата държава на Балканите както в териториално и стопанско, така и в политическо и културно отношение.
Дейците на Съединението ни са ярък пример за беззаветна служба на националния идеал, за това как трябва да се работи за общото дело. А дързостта им, тяхното самочувствие да го извършат, идва от каузата която целия народ е прегърнал.
Днес ние свеждаме глава в знак на преклонение и почит пред живота и приноса на всички смели и достойни българи, които вградиха себе си във величавия народен акт на Съединението. Не знаем техните имена, но ние, съвременниците трябва да помним, че тяхната победа по право и достойнство е неизменна част от българската история, а просперитетът на страната ни зависи от нашите собствени усилия.
Да бъдем единни – това е посланието на днешния ден!
Да живее България!

Д-р Александър Александров
Красимир Велчев
Народни представители в 44-то НС

Коментари

коментара