Перник остава без топла вода за неопределено време

Перник остава без топла вода за неопределено време. Причината е решение на РИОСВ Перник, които са издали заповед котлите на Топлофикация – Перник да бъдат спрени. Мотивът за спирането на ТЕЦ-а е горенето на биогориво в предишни месеци, казаха от дружеството.

До решението се стигна след граждански натиск и протест, че въздухът над Перник е замърсен. Като основен източник на замърсяването бе обвинен ТЕЦ-а на Перник, незабавно бяха направени проверки по заповед на главния прокурор и със съдействието на жандармеристи. Проверките установиха, че в Топлофикация – Перник към момента се горят въглища, но не и отпадъци, каквото бе опасението на хората.

Спасов подчерта, че през последните дни в „Топлофикация – Перник“ се горят само кафяви въглища, отпадъците, които се намират на площадките до централата са на склад и не се използват.

„Боклуците са на наша площадка, която е отдадена под наем на друга фирма, стоят на склад. От 8-9 месеца стоят отпадъците. Малко са местата в града, които отговарят на условията за съхранение на такъв вид отпадъци“, обясни Спасов.

„И докато хората се радваха по телевизията, че въздухът на Перник е чист, ТЕЦ-а продължаваше да работи. Което говори, че лошата миризма, която се усещаше не е от нас“, коментира пред zaPernik.com директорът на Топлофикация Любомир Спасов.

Той е входирал жалба срещу решението на РИОСВ и се надява скоро да има развръзка по казуса. Но не се ангажира със срокове. Топлофикация спира топлата вода на града за неопределено време.

По думите на Спасов изстиването на крановете ще се усети до 12 часа.

„След около час очаквам да дойдат служителите на РИОСВ да спрат напълно котела и да го запечатат“, каза още директорът на ТЕЦ-а.

 

Коментари

коментара