Първият подземен ресторант в Перник през …. 1956г.

Снимка: Държавен архив Перник

Идеята за този ресторант е на д-р Злати Златев. Той обмисля идеята си дни на ред. Реализира я не друг, а главния директор на мина „Георги Димитров” – Перник инж. Михаил Дойчев. Той приема предложението на лекаря в рудниците да се организират ресторанти, които да са в непосредствена близост до работните места, от където миньорите да получават топла храна.

И така се появява първият подземен ресторант на четиридесет и първа галерия във II участък на рудник „Бели бряг”. Най –опитните крепачи оформят помещението. То е с дължина 12 м. и ширина 3 м. В него са поставени маси и пейки, а в съседство е направено помещение за ”омивалня”.

Ресторантът е открит на 11 февр. 1956 г. От кухнята на главния ресторант при рудника е доставена топла супа в голям термос. Миньорите се обслужват от сервитьорка, която разлива храната в алуминиеви канчета. Масите са покрити със снежно бели покривки, а върху тях има шишета за вода, чаши, бутилки газирана вода, солници, оцет. Всичко това придава приятен вид на подземния ресторант.

След първата закуска в ресторанта , миньорите имат още изисквания към новата придобивка: да се въведе книга за менюто, да се постави дъска, на която да се пишат цените и най-вече да се носи разнообразна храна.

По документи от Държавен архив – Перник.

Хидравлични ремонти в Перник - 0884052132
Share Button

Коментари

коментара