Коледа през Август: 211 стопанства заклали прасетата си в пернишко получават обезщетения

По информация на Областната дирекция по безопасност на храните 211 са стопанствата на територията на област Перник, подали заявления до 26 август, които ще получат еднократната помощ от 300 лв. за дезинфекция срещу АЧС.

Вече стартира изплащането на сумите по първия транш за стопаните предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволното клане на прасета за угояване за лични нужди.

Към момента плащанията от страна на ОДБХ в общините Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци, са извършени на 75%, като днес предстои да бъдат изплатени и останалите 25%.

Стопаните, заклали прасета в обекти тип „заден двор” до 2 септември т.г. също ще получат средства за обезпечаване на санитарно-хигиенните действия. Същите попадат във втория транш, а плащането предстои.
С цел по-широка информираност на населението по темата с АЧС и мерките за биосигурност, още в началото на месец ноември Българската агенция по безопасност на храните ще стартира мащабна разяснителна информационна кампания.
Следващото заседание на Постоянната областна епизоотична комисия е на 10 септември, вторник от 15:00 ч. в зала „Струма“ на Областна администрация.

Коментари

коментара