Топлофикация Перник: Опровергаваме твърденията на малка група граждани, че неприятните миризми идват от ТЕЦ Република

Искаме категорично да опровергаем тиражираната в общественото пространство информация от страна на малка група граждани на град Перник, които твърдят, че носещите се късно вечер неприятни миризми в областта идват от ТЕЦ Република, съобщиха за zaPernik.com от дружеството.

Ето официалната позиция на Топлофикация Перник:

Държим да изясним пред всички, че тези твърдения са абсолютно спекулативни и нямат нищо общо с истината. 

Да, факт е, че официално сме входирали инвестиционно намерение за 

оползотворяване на отпадъци като част от нашата обичайна производствена дейност, но към конкретния момент не сме получили разрешение за това наше желание и поради този факт не сме предприели такива действия по какъвто и да било начин. 

В нашата производствена дейност използваме основно въглища и в качеството на алтернативно гориво – биомаса, най-често слама, която по никакъв начин не предизвиква вредни въздействия върху околната среда. Поредният факт, в подкрепа на твърдението, че в момента не горим отпадъци, е именно, че повече от месец основната ни мощност парогенератор No5 е в планов годишен ремонт. На територията на нашето дружество това е единственото съоръжение, в което е подходящо да се оползотворяват горива от отпадъци. 

Поради тази причина инвестиционното предложение, което сме подали е това да се случва именно в парогенератор No5, тъй като това е главната ни мощност и в нито едно от останалите ни съоръжения подобно изгаряне не би било възможно. 

Освен това през изминалата нощ вятърът духаше от север в посока юг, което е поредното доказателство, че не е възможно въпросните миризми да идват от комините, собственост на „Топлофикация Перник“ АД. 

Не бива да забравяме, че на територията на Пернишка област има и други предприятия, които също са подали инвестиционни намерения с желание за оползотворяване на отпадъци. Защо винаги обвинявате ТЕЦ-овете при подобни случаи, а не се постараете да бъдете достатъчно обективни и не проверите всички възможни източници на замърсявания, миризми и т.н.? 

По всичко личи, че щом има и други дружества, които проявяват интерес към оползотворяването на отпадъци, тази дейност притежава икономически смисъл. През последните седмици станахме свидетели на множество пожари на регламентирани и нерегламентирани сметища, които бяха ясен сигнал, както за институциите, така и за обществото, че е изключително важно да започнат да се полагат по-сериозни усилия във връзка с управлението им. Единственото решение на проблема с депонирането, който се оказва, че в България придобива застрашителни размери, е да се намерят все повече начини и методи за оползотворяване поне на част от генерираните количества. Именно това е и нашата основна цел и поради тази причина се надяваме да получим официално разрешително за внедряване на специално сортирани отпадъци в производствената ни дейност. В страните от Западна и Централна Европа превръщането на отпадъци в енергия посредством специализирани инсталации е изключително популярно и се радва на широко одобрение от страна на гражданите. Едновременно с това институциите, които реализират политиките по управление на отпадъците и тези, които отговарят за контрола върху дейността на въпросните съоръжения , оценяват положително този модел и го смятат за изключително ефективен. 

Обръщаме се към медиите, както и към гражданите на гр. Перник да прекратят спекулациите по наш адрес. През месец юли също в общественото пространство се появиха твърдения, че се носят миризми вследствие дейността на нашето дружество, които отново бяха напълно погрешни, подвеждащи и манипулативни, тъй като тогава съоръженията в централата бяха в престой. 

Гарантираме, че без да сме получили официално разрешение от страна на компетентните институции, по никакъв начин нямаме намерение да внедряваме отпадъци в нашата производствена дейност. Да, факт е, че сме входирали инвестиционно намерение за оползотворяване на отпадъци, не го отричаме, но не планираме да работим в разрез със законодателството. Винаги сме спазвали законите на Република България и ще продължим да го правим.

Запишете се във Viber групата на "За Перник", за да следите на телефона си директно най-спешните и важни новини за Перник!

">
Share Button

Коментари

коментара

ПЕРНИЧАНИ ГЛАСУВАТ:

На чия страна сте в спора с превозвачите?

Вижте резултата

Зареждане ... Зареждане ...

Посетете водещата страница на: