Осем пожара вилняха в Перник само за ден, десетки декари гора са спасени от пожара в „Голо бърдо“

Снимка: Интернет

Осем пожара са гасени вчера от огнеборците в региона. При два от случаите са нанесени значителни материални щети.

Около 18, 55 ч. е подаден сигнал за пламнала гора в местността „Голо бърдо“, собственост на Държавно горско стопанство – Радомир. Незабавно към мястото на произшествието се насочили 4 противопожарни автомобила – 2 от Радомир и 2 от Перник. Огнеборците локализирали пламъците и предотвратили унищожаването на десетки декари борови насаждения. Изгорели са около 10 дка. иглолистни насаждения. Причината е небрежност при боравене с открит огън.

Час и половина по-късно пламнали сгради на ул. „Варшава“ в областния град. Отново причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са фургон, паянтова постройка и дърва за подпалки. Няма пострадали хора и нанесени други материални щети.

Паленето на сухи треви, отпадъци и стърнища са основните причини за възникналите пожари с материални щети в горския фонд и населените места. От пожарната отново напомнят, че това е абсолютно забранено Горещото време е предпоставка за разпространението на много запалвания, предизвикани от човешката небрежност. При установяване на нарушителите ги заплашват парични санкции от 500 до 2 000 лева, ако не подлежат на наказателна отговорност.

Коментари

коментара