Пернишките „Майстори на танца“ правят хореографията на „Пирин фолк“!

Пернишкият ансамбъл „Майсторите на танца“ прави хореографията на XXVII издание на традиционния фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство „Пирин фолк“ в Сандански. Фестивалът ще се проведе на 30, 31 август и 1 септември.

За първи път хореографиите на престижния фестивал са поверени основно на „Майсторите“ от  Перник. Интересен факт е, че танците за 30-те конкурсни песни се изработват специално и успоредно в три европейски държави – Франция, Румъния и България, съобщава Валентина Ненова, пиар „Фен фолк тв/“Пирин фолк“, цитирана то вестник „Дума“.

„В момента една част от „Майсторите на танца“ е на турне във Франция, друга – в Румъния. Останалата част от нашия ансамбъл има ангажименти в България. На „Пирин фолк“ ще вземат участие 20 танцьори, разпределени на три групи. Всяка от тях се намира в различна държава и в нея изработва хореографиите. В днешното интернет и дигитално общество това не е никакъв проблем, разказва художественият ръководител Красимир Димитров. За нас този фестивал е нещо голямо, престижно и стойностно. Чест е да дебютираме на тази сцена и обещаваме красив и емоционален танцов „съпровод“, сътворен в различни точки на Европа“, допълва той.

По традиция хореографиите на участниците в „Детския Пирин фолк“ на 30 август ще са дело на местните състави „Македонци“ и „Празник“, а на същата дата Николина Чакърдъкова ще се качи на сцената в Летния театър с Неврокопския танцов ансамбъл. Танцовата формация „Пролет“ към НЧ „Братя Миладинови – 1914“ в Петрич ще подкрепи Илия Луков на 31 август. „Майсторите на танца“ ще танцуват и на Радостина Паньова, Йорданка Варджийска и Райко Кирилов на 1 септември.

Share Button

Коментари

коментара