Мътна Струма смути перничани, РИОСВ с незабавна проверка

Мътна река Струма смути за пореден път перничани днес. Реката беше обагрена, в сивкав цвят. И макар, че перничани са свикнали да я виждат в какви ли не цветове, трудно се примиряват в това.

От Регионалната инспекция по околната, среда и водите са получили сигнали за необичайното състояние на река Струма, минаваща през Перник и незабавно са реагирали с проверка.

Оказало се е, че причината за замърсяването е авария, но от РИОСВ бързат да успокоят, че няма опасност за еко системата и животните в реката.

Ето и подробностите….

Експерти от РИОСВ-Перник са реагирали незабавно днес на сигнали от граждани,постъпили на „зеления телефон“ на инспекцията.Сигналите са били за сиво-черен цвят на река Струма в участъка от кв.“Мошино“ в гр.Перник до моста при газостанцията до бившия завод“Кристал“.Направен е обход на посочения район.Замърсяването е причинено от авария в багерна помпена станция при ТЕЦ-Република.При проверката на река Струма не е констатирано наличие на умрели патици и риби.В района на новопостроения мост в кв.“Варош“ експертите са видели над 20 патици.Патици са открити при обхода и на моста при газостанцията до завод“Кристал“.
От РИОСВ-Перник информират гражданите на Перник ,че аварията е отстранена.Експертите от инспекцията поясняват,че шламовете не са опасни за биоразнообразието.

Коментари

коментара