Селата Боснек и Чуйпетлово в санитарна зона заради чумата: забранен е туризма и лова, колят прасета

Властите в пернишко са изправени на нокти заради получената положителна проба за авриканска чума на територията в пернишко. Тя е от диво прасе, засечено на територията на държавното ловно стопанство „Витошко – Студена“. Дивото животно е хванато в капан в село Ярлово, община Самоков и направените проби са дали положителен резултат за африканска чума.
По този повод се свикаха извънредни заседания, на които се взе решение за определени ограничения. Заместник  кметът на Перник Владислав Караилиев свика на извънредна среща кметовете на населени места, за да ги информира за предприетите мерки. Засега санитарната зона обхваща селата Боснек и Чуйпетлово, където ще се взимат проби от прасета. По думите на кметския наместник на двете села Борислав Велинов, само в село Боснек има три домашни прасета, които ще бъдат заклани до края на деня. Със съдействието на полицията в засегнатия район ще бъде забранено ловуването и риболова.
Осквен това се забланява и туризма в Боснек и Чуйпетлово. Забраната е със срок от два месеца, предстои да сепоставят забранителни табели и полиция да дежури на място.

От проведената спешна среща в кабинета на обласдтния управител Ирена Соколова стана ясно, че са поставени близо 50 капана за улов на дива свиня, а в държавните райони капаните са 90. Директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов каза още за периода от началото на месеца в държавните райони на територията на Югозападно държавно предприятие са отстреляни 136 диви свине, а в районите на ловните сдружения броят им е над 50.

Ловците са направили над 500 претърсвания в техните ловно-стопански райони за трупове на диви свине, а в държавните ловно-стопански райони претърсванията са 230.

Коментари

коментара