Елза Драгомирова от „Безопасност на храните“ в Перник призова: Не купувайте месо от Сърбия!

На територията на област Перник има около 1500 броя прасета, от тях 184 са унищожени, тоест под 10% са доброволно заклани и оползотворени за лична консумация. Това каза Елза Драгомирова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Перник, в интервю за „Фокус“.

„На територията на област Перник към момента няма регистриран случай на заболяването африканска чума по свинете. Нямаме индустриални ферми, но близо до нас, на територията на София-област – в Петърч, има индустриална ферма. И спазвайки радиуса от 20 км се оказа, че наши населени места попадат в този периметър. Затова беше издадена заповед в 11 населени места да бъде предприето доброволно заколване на прасетата, така че стопаните да могат да ги оползотворят за лична консумация. На територията на Община Брезник бяха заклани 68 прасета, я на територията на Пернишка община 116, поясни директорът на местната БАБХ.

Елза Драгомирова предупреди гражданите да бъдат много внимателни при пазаруване в Сърбия, след като официално бе потвърдено за АЧС в западната ни съседка.

„Територията на Пернишка област има достатъчно голяма граница със Сърбия, на граничен пункт Стрезимировци има постоянно 24-часово присъствие на наши колеги, които заедно с Гранична полиция и Агенция „Митници“. Забранен е вносът на хранителни продукти от животински произход, като тези, които са в сурово състояние и са свински, говорим за месни заготовки или месо, незабавно се изпращат за изследване в софийска лаборатория. Все още обаче хората пазаруват от Сърбия и правят опити да внасят месо. Призовавам ги да не го правят. Заболяването може да бъде пренесено с храна, в която се съдържа африканска чума, без хората да подозират, че е в нея“, припомни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Перник Елза Драгомирова.

Коментари

коментара