Община Перник: Сградата на стоматологията е обречена на разруха, ако НАП я продаде, прибираме 3 милиона лева в хазната

Общинският съвет подкрепи внесената от кмета Вяра Церовска докладна записка за предоставяне под наем на помещение и общи части в сградата на бившата стоматологична поликлиника.

По повод питане на общински съветници кое налага обявеното намерение на НАП за продажба на сградата на бившата стоматология и опит процедурата да бъде сравнена с намерението на НАП да продаде сградата на СБДПЛР „Профилакториум“ по-рано тази година, зам.-кметът Денислав Захариев обясни, че за разлика от казуса с Болницата за долекуване и рехабилитация, където НАП се опита да продаде сграда публична общинска собственост, тук ситуацията е много по-различна.

  „От 2009 г. статутът на бившата стоматология е сменен от публична общинска собственост и има функции на частна общинска такава. Тъй като постройката вече не може да се използва по предназначение, единствената отговорност на Общината е да влага огромен ресурс по разходи за охрана и укрепване на същата тази сграда. Общинският съвет, със свои решения през годините, многократно е потвърдил желанието на Общината и Съвета сградата да бъде продадена, не виждам какво лошо има в това, че и ние и държавата търсим купувач за тази постройка, която ако остане в сегашното си състояние е обречена на саморазруха. В това, че пускаме договори за наем няма нищо лошо – те имат клауза, която гласи, че при продажба на сградата същите ще бъдат прекратени“, заяви зам.-кметът на Община Перник.

Денислав Захариев отбеляза, че Община Перник също се опитва да намери купувач на сградата. При обявената от НАП начална тръжна цена от 3 206 278 лв. се очаква в общинската хазна да се върнато около 3 милиона лева.

  „Задълженията, за които НАП също се включи в продажбата на сградата, и според мен лично това е добре, защото НАП има повече възможности и доста по-широк кръг на обявяване към заинтересовани лица са 400 000 лв. 200 хиляди от тях са по актове на местни данъци и такси към Община Перник. Началната цена за продан е доста добра. Надявам се, че с наши и техни усилия сградата да бъде продадена. НАП ще получи около 200 000 лв., всички други около 3 милиона лева ще бъдат преведени в Община Перник“, допълни Захариев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

НАП продава сградата на бившата стоматология в Перник

Коментари

коментара