Той спечели майките на Перник

Емил Костадинов

За него не се говори много, но се говори с добро. Младият кмет на кв. „Изток“ Емил Костадинов определено завършва мандата си на районен кмет с доста позитиви и… фенове. Най-вече в женското съсловие на Квартала – младите хора и майките.

Това ни накара да проверим какво се крие зад това…

Още в първата си година като кмет на най-големия квартал в Перник, Емил Костадинов се фокусира да построи инфраструктура за младите хора – тези, които го избраха за свой районен кмет. „Основно се насочихме към децата. В Квартала нямаше нито една детска площадка в добро състояние. Направихме нови. Все още са малко обаче. Направмихме ги на места така, че да можем да обхващаме максимално всеки район на Квартала. Изградихме и три спортни площадки за футбол, които са почти винаги пълни. През моя мандат изградихме и стрийт фитнес, който бе построен върху стара площадка. Идеята ни е била винаги върху нещо старо да направим нещо ново“, споделя младия кмет на квартал „Изток“.

 

И не случайно повече млади хора, на които им предстои да имат деца се насочват да се установят точно към квартал „Изток“. Семейства от София също купуват масово апартаменти в кв. „Изток“. „Много потенциал има този квартал. Дойдохме от столицата тук, купихме си жилище и не съжаляваме. Стигаме до работа в столица, по-бързо, отколкото колегите ни, които живееят в София, детските градини в Перник по нищо не отстъпват на столичните – напротив, обръща се повече внимание на децата, освен това има места. Кварталът има от всичко нужно за едно семейство – хипермаркети, бензиностанции, площадки за децата, транспорт до Перник и София, а Витоша планина е на 10 минути от нас. Наши приятели от София също предприемат крачката да се преместят в Перник“, споделя Милена Харалампиева – служител в голяма компания в столицата, дошла в Перник преди година и половина.

Духът на кв. Изток като младежки квартал на Перник, може би се засили с това, че преди четири години, местните жители избраха млад човек за районен кмет. Въпреки, че нямаше политически опит, Емил Костадинов убеди съгражданите си, че когато човек има желание, начин винаги се намира.

Когато застъпихме управлението преди четири години нямаше проекти за почти нищо. Сега имаме проекта за кръговото при ресторант „Казабланка“, проекта за рехабилитация на улица „Благой Гебрев“, проекта за парка на Кметство Изток – който ще бъде новото бижу на перничани. Есента се очаква да завърши и второто голямо кръгово движение на входа Квратала с изцяло подменена инфраструктура, което ще облекчи трафика и района ще стане много хубав – с две големи кръгови, с нови блокове, с магазин „Фантастико“, който също ще започне да се строи“, сподели Емил Костадинов.

Най-доволни обаче са младите майки…

Това, което виждам как поетапно се променя облика на Квартала, мисля, че ще се получат нещата много добре. Детските площадки сега са много хубави, чисто нови са, майките сме доволни, има къде да отведем децата си на игра“, споделя майка на детенце, живуща в кв. Изток.

Може би все още ни липсва един хубав парк, в който да излизаме и да се разхождаме и майките с колички“, мечтае друга майка в квартал „Изток“.

Паркът ми е най-важен! Това е може би една кауза, защото Квартал „Изток“ никога не е имал хубав облагороден парк. Проектът е готов. Идеята е да бъде осъществен на четири етапа, за да може, ако има затруднение във финансирането да се гради на етапи. От изключителна важност е този парк, както за по-младите, така и за по-възрастните кварталци. Паркът е с площ 50 декара, ще бъде разпределен на зони – за отдих, за култура , за спорт, с детски площадки, зона за кучета, където да се разхождат, велоялеята може да се продължи“, отговори й Емил Костадинов.

Кметът на кв. Изток попита младите майки кой е проблем номер 1 за тях в момента. „Скоростта на шофиране е безумие, карат безумно лудо по главния булевард. Например наскоро пред детската градина са бутнали една жена на пешеходната пътека“, сподели разтревожена майка.

Има доста хубави детски площадки, но другото което бихме искали е да се пази повече. Защото на новата площадка зад Езиковата гимназия фитнес уредите вече са счупени. А бяха поставени едва преди две години“, сподели живуща в района на училището.

Друг проблем на новите детски площадки е, че вечер се събират много често младежи, които люпят семки, хвърлят боклуци, опаковки и кенчета от бира. Въпреки, че кошчета за боклук има точно до тях, споделиха още майките. Именно заради това, кметът Емил Костадинов е разпоредил на жените по чистотата всеки ден първо да минават и да почистват новите и главни детски площадки, където се събират повечето майки с деца.

Слушайки го, оставаме с впечатление, че младия кмет въобще не се е уморил в края на мандата си. Напротив. Зареден е с много планове и енергия.

Работим по въпроса за това да има къде да тренират децата от квартал „Изток“. До стадион „Металург“ правим чрез БФС едно игрище с изкуствена трева, което ще бъде с големината на стадион, на който могат да се приемат и официални мачове. Идеята е по този начин да можем да съхраним тревата на стадиона, а тренировките да се осъществяват на изкуствения терен, а официалните мачове да са на тревата“, казва Емил Костадинов.

Млада майка от градинката му разказва разпалено за това как са били с детето си на открит детски театър в квартал „Изток“. „Мисля че всяко нещо, което е хубаво, не бива да се спира. Вече четири години организираме много културни и забавни инициативи за младите хора в квартала. Детските дискотеки, театрите много се харесват на жителите. Даже преди време ми писа една майка от София, каза, че живее в Перник повече от шест години и много и харесват нещата, които се случват тук, насочени към децата. Не зная как е на други места, но мога да кажа, че при нас много се посещават и детските дискотеки, и театрите, и забавните програми“, радва се Емил Костадинов.

Големи ремонти за големите улици в кв. „Изток“

Очевидно големите проекти за кв. „Изток“ са на стартова линия. Водният цикъл на Перник е на първо място в опашката от всички градове в България. Когато беше тук министъра на регионалното развитие и благоустройството каза, че ще стартира тази година. Това е изключително важно.Ще се подмени изцяло инфраструктурата на квартал „Изток“. Точно заради това ние все още не ремонтираме улиците „Рашо Димитров“ и „Благой Гебрев“ – те са в доста в лошо състояние. Но трябва да мине водния цикъл. Не искаме да се асфалтира отгоре – а отдолу да е погром и постоянно да се разкопава. Квартал „Изток“ си има проблеми с каналазацията на някои места. Голям е проблемът на улица „Рашо Димитров“, тя е в много лошо състояние и една от причините е точно проблемите с канализацията. От една страна заради къщите, вече всеки има по две бани, отделно канализацията е малка като цолаж, но са вързани горните къщи и всичко отива в нея. С водния цикъл, ще бъде направена нова канализация, старата ще се използва за дъждоприемник, тъй като една голяма част от улицата няма дъждовен канал.

Кмет умора няма…

„Старите автобусни спирки бяха толкова стари, че щяха да паднат. Сега подменихме спирките и те са нови. По улица „Юрий Гагарин“ спирките бяха стари, сменяли сме по една- две спирки на година. Имахме много жалби заради жп спирка „Даскалово“. Сигурно около една година беше борба с БДЖ. Защото бяха сложили една спирка, тип будка, малка. Сега , още първата година от мандата направихме два навеса и вече е съвсем друго“, спомня си Емил Костадинов.

Хората в кв. „Изток“ не се вълнуват от политика. Не ги вълнуват боричкания между партиите или компроматни войни. Повечето от живущите в Квартала работят в столицата София, а децата им остават в Перник през деня. Да се фокусираш върху децата се оказа успешен ход за Емил Костадинов и голяма част от успеха му като кмет.

Емил Костадинов

Коментари

коментара