Разпространиха 14 мерки към стопаните на прасета заради африканската чума

Областният управител Ирена Соколова информира, че Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с Българската агенция по безопасност на храните, продължава разяснителната информационна кампания за необходимостта от прилагане на мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС). 
Ведомството разпространи четиринадесет мерки, насочени към стопани отглеждащи свине в обекти тип „заден двор” („лично стопанство”) с актуална инструкция по превенцията, както и надзора след констатиране на положителен случай:
– Африканската чума по свинете (АЧС) е опасно, силно заразно заболяване с потенциал за разпространение и засягане на огромни територии. Няма лечение, няма ваксина.
– Свинете в задните дворове са в
най-висок риск да заболеят, а стопаните неволно да разпространят заболяването.
– Мярката за доброволно клане не е
„избиване“ на здрави прасета. Това е доброволно клане, чиято цел е да предпази свинете и даде възможност на стопаните им да заколят здрави прасета сега (защото в ситуация на огнище в обекта им или в зона от 3 км се налага принудително умъртвяване/загробване и невъзможност за оползотворяване на месото).
– Мярката за доброволно клане ще
ограничи опасността от навлизане на АЧС, ще остави повече здрави населени
места. Това ще позволи на хората да въведат необходимите минимални мерки за биосигурност, при който да започнат отново да отглеждат и без риск свине в
личните си стопанства.
– Колкото по-бързо бъде приложена
мярката, толкова по-бързо ще се овладее ситуацията и хората ще могат да възобновят отглеждането на свине в лични стопанства. В тази връзка всяко
противопоставяне и неизпълнение на мярката ще забави и попречи на борбата с АЧС в страната.
– Мярката е насочена към ограничаване огромните щети, които АЧС нанася на цялото свиневъдство в страната (без значение размера/броя на свинете в стопанството).
– АЧС не е опасна за човека, но вирусът оцелява в месните продукти, които не са претърпели термична преработка и човекът неволно с тях разпространява вируса (чрез изхвърляне на кухненски отпадъци).
– Не се прилага масово избиване на свине, а превенция да опазим здрави прасета си.
– Финансова помощ е предвидена за
стопаните, които изпълнят мерките за превенция за извършване на почистване и дезинфекция на обектите, както и тяхното привеждане към правилния режим на отглеждане на животни – регистрация и биосигурност.
– Неизпълнението на мерките ще лиши
стопаните от тази финансова помощ, както и от европейските средства, които им се отпускат за тази цел.
– Отстраняването на възприемчиви
животни (свине) в населените места ще даде възможност за по-бързото овладяване на епизоотията от АЧС, като по този начин ще се опази свиневъдния сектор в България (индустриални, фамилни и лични стопанства).
– Кметовете, които не предоставят
списък на хората, приложили мярката за доброволно клане, ги лишават от
полагащата им се финансова помощ.
– Цялата научна общност на страната
е налична за провеждане на обучителни/информативни кампании.
– 0700 122 99 е спешният телефон за
връзка, при необходимост от допълнителна информация, сигнали за нелоялни стопани, заболеваемост или др. проблеми, свързани с АЧС.

Коментари

коментара