Удължават ловния сезон заради африканската чума по свинете, очакват 10 процента спад в продажбите на свинско

Областният управител на Перник Ирена Соколова участва в работна среща, свикана от министъра на земеделието, храните и горите във Велико Търново по повод усложнената епизоотична обстановка в страната във връзка със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

В заседанието участваха още кметове на общини, представители на контролните органи за борба с АЧС като МВР, Агенция по храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Министър Танева е посочила, че до 26 август трябва да се представят всички протоколи за дезинфекция и санитарно прочистване на дворовете в населените места на страната, в които са се отглеждали домашни прасета. Целта е получаване на финансовата подкрепа от 300 лева за стопаните за обезпаразитяване на техните стопанства. Отговорността за това е възложена на кметовете на населеното място и ветеринарния доктор. Изготвените списъци трябва да бъдат приети на заседание на Областна епизоотична комисия.

„Очертани са краткосрочни и средносрочни цели. А именно всички домашни свине, отглеждани независимо къде, в стопанство с каква големина, за в бъдеще ще се отглеждат с мерки за биосигурност и ще са регистрирани, както и развъдниците. БАБХ е подготвила информационни бюлетини, които до десетина дни ще бъдат раздадени по места”, е пояснила Танева.

Целта на предприетите мерки е и да се намали популацията на дивата свиня в природата. Да се сведе до 0,3 единици на 100 хектара. Сега дивечовият запас е 2,5 единици на 100 хектара.

По-рано днес се откри ловният сезон, който ще бъде закрит по-късно, с цел депопулация на дивата свиня на територията на страната. Към този момент 45 диви животни са с положителна проба на АЧС.

„На територията на страната има 2795 ловни дружинки, като 104 от тях ще бъдат ограничени в ловните дейности. Разчитаме основно на тях за депопулация на дивата свиня. Държавата може да се справи с АЧС само, ако работим заедно в тази посока“, категорична бе министър Танева.

Няма риск за околната среда при загробването на животните по места, съобщиха на срещата от Министерството на околната среда и водите.

Над 40% е общото потребление на свинско месо у нас, задоволено от родния производител. Предполага, че то ще намалее до 30%. Но цените ще се вдигат в световен мащаб, поясни още земеделският министър.

Десислава Танева е благодарила на всички стопани, които са се включили и са съдействали на държавните органи за максимално ограничаване на щетите, така че страната ни сравнително бързо да намери решение на проблема с АЧС.

Share Button

Коментари

коментара