Пернишкият кучешки приют сред най-големите в страната, над 40 доброволци помагат на бездомните животни

150 животни е капацитета на кастрационния център в Перник. С по-голям капацитет от пернишкия са само приютите в София, Русе, Варна, Добрич и Шумен. 

Откакто се стопанисва от общинско предприятие, приютът е настлан с фрезован ассфалт, ремонтирани са вътрешните и външните боксове за кучетата, направени са и вътрешни помещения за гледачите, които преди това са се преобличали навън при минусови температури. Оборудвана е и ветеринарно-медицинска лаборатория.

Само за храна на животните месечно се разходват между 1800 и 2000лв. Общинското предприятие има и своя страница в интернет, където се дава публичност на всички дейности.

„Работата е много динамична, почти не минава ден, в който да не сме излезли по сигнал на улицата да заловим, да приберем или да върнем обработено животно“, казва пред ТВ Кракра доктор Аглика Василева, управител на общинския кастрационен център. Според нея сигналите са много и от всички райони на града. По думите на Василева много хора и доброволци съдействат на работата на кастрационния център .

„Мисля, че хората виждат колко много се стремим да направим добро, какви грижи се полагат за животните и че това е само от тяхна полза„, каза Василева. Тя допълва, че приютът работи по всички правила за хуманно отношение към животните.

„Всяко куче се залавя, прибира се с документ, обикновено търсим гражданин или доброволец, който да се подпише на протокола, когато сме иззели кучето, превозваме го в специализиран автомобил, настаняваме го във вътрешните боксове, правим клиничен преглед, за да преценим здравословното му състояние. Съобразяваме се с кучето дали да го кастрираме веднага или на следващия ден, в зависимост от това, ако има допълнителни тестове и изследвания. Животните престояват в приюта 3 и повече дни, наблюдавани са. Имам претенциите, че всички кучета, които сме върнали навън са върнати в добро здраве“, каза още управителката на приюта в Перник.

Случвало се е в приюта да са прибирани слаби и изтощени кучета, доказателство за липса на толерантност към бездомните четириноги. Имало е и случаи, в които хората оставят пред вратите на приюта нежеланото потомство на некастрираните си домашни любимци.

„Каквото сме могли сме оказали съдействие на малксите кученца. Имаме камери за видеонаблюдение и от вън и навсякъде в приюта. Просто малки кученца в приют трудно оцеляват“, казва Василева.

Над 40 доброволци помагат на кучетата от приюта в Перник. Те са се записали като такива, запознали са се с правилата на кастрационния център. Граджаните на Перник също могат да бъдат полезни с това да оказват съдействие при залавяне на кучета от улицата, както и да даряват храна.

„Много е важно хората да приемат, че кучето, което имат, би трябвало да го имат до живот. Би трябвало да му спрат репордукцията своевременно , за да не се получават нежелани бременности, изхвърляне на кученца и така да се въртим в един порочен кръг до безкрай“, казва  доктор Василева.

Тя допълва, че не биха отказали никаква помощ от граждани и разчитат на тяхното съдействие при залавяне на кучета от улицата, кастрирането им и връщането им в района.

От приюта дават и телрефон за връзка за бездомни и ранени животни: 0884458769

Перничани имат свободен достъп до приюта от вторник до петък във времето от 09:00 до 15:00ч, а в събота и неделя от 11:00 до 15:00ч. 

Коментари

коментара