Дивотинци против колянето на здрави прасета заради африканската чума

Африканската чума по свинете дебне пред вратата и на пернишка област. Всички отговорни институции са на крак. А с писмо от държавата се призовават стопаните на прасета тип „заден двар“ да започнат доброволно клане на животните, за да не се допусне заразата. 11 са населени места на територията на общините Перник и Брезник, които попадат в обсега на мярката. В област Перник  все още няма регистрирано огнище на АЧС/Африканска чума по свинете/. Щателно се правят проверки за това влиза ли свинско месо на пернишка територия и дали то е заразено. Правят се дезивфекции на автомобили, взети са мерки и за дивите прасета. 

Всичко това е добре, но някои стопани на свине от пернишко са недоволни от превенцията да изколят здравите си животни. Подобно и на други места жители на село Дивотино не искат да умъртвяват прасетата си.

„Защо трябва да си колим прасетата като няма заразени . Питам, имаме ли кмет, който да защити правата ни или му е все тая“, пита в групата на село Дивотино Георги. Неговите съселяни му отговарят, че „кмета е в кръчмата“. Според дивотинци в други райони местните кметове защитавали правата на хората, отглеждащи прасета.

„Чудно как домашните прасета заразиха тези в свинекомплексите. От свинекомплексите прасета отиват в дворовете, но от дворовете в свинекомплекс не“, пише Златка.

„По добре здрави да колите, отколкото болни да ядете!“, казва Богомил.
В Пазарджик кметовете на 31 села, излязоха с декларация, че са против клането на здрави животни и че мярката е прибързана. Днес, 2-ри август те са обявили, че ще излязат на протест срещу принудителното умъртвяване на свинете и няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата. За да успокои стпастите и да поговори с тях в Пазарджик отива земеделският министър.

Коментари

коментара