Пернишки учители скочиха на МОН, който иска да ги превърне в пъдари на деца: Ние сме учители, а не издирвачи на отсъстващи ученици!

Учители скочиха срещу новата проектонаредба на МОН. Тя гласи, че екипи, в които участват и учители трябвало да посещават домовете на деца, отсъстващи по неуважителни причини от училище, веднага слред учебните часове. Предложението на МОН е екипи на училища и детски градини да сформират постоянни екипи за превенция на отсъствията, които да работят ежедневно. 

Предложението на държавата обаче предизвика бурни реакции сред общесвото и учителското съсловие. От пернишкия учителски синдикат са категорично против това предложение и смятат, че тяхната работа е да обуечават и да отговарят за децата в рамките на училището, а не да ги издирват по домовете.

„Законът дава ли ми право аз да отида и да звъня на вратата на една къща, след като аз съм учител, не съм полицай, не съм социален работник и нямам право да потърся отговорност от този родител защо детето му не е на училище„, пита председателят на регионалния синдикат в Перник Юлия Ганчева

„Ние сме учители. Ние не сме издирвачи на отсъстващи ученици. Това е работа на други институции в тази държава. Ние трябва да ги учим, а не да ги издирваме. Макар, че и сега, когато ученикът отсъства и родителят не се е обадил, класният ръководител търси по телефона родителя и се свързва, ако родителят пожелае да вдигне и да приеме разговора. Защото повечето от учениците, които отсътват, за мен лично, са безотговорни родители“, каза Юлия Ганчева.

„Искаме много да разберем, на колко деца, които не са посещавали редовно училище родителите са санкционирани? Институцията полиция, съд, социалните служби трябва да си влезнат в действие и да си вкарат децата в училище. Ние имаме задължение единствено и само да ги учим и да ги възпитаваме в рамките на учебния ден“, категорична е Ганчева пред ТВ Кракра.

За да подчертае безумието на проектопредложението на МОН, Ганчева даде пример: „представете си, че днес, от три села деца отсъстват от училище. Не знаем каква е причината, никой не се е обадил и не вдига телефона. И тогава какво, учителят тръгва от село в село…когато учебният ден свършва не по-рано от 15:00ч. Ние ще тръгнем от къща в къща. А къде са родителите? Те обикновено са до 19:00ч. на работа. Ако изобщо са в България…“

Според Юлия Ганчева, често причината за системните отсъствия не са самите деца, а родители с проблеми. Тя подчерта, че на днешно време учителите по-трудно работят с родителите, отколкото с децата.

 

Коментари

коментара