Община Перник към селските кметове за чумата по свинете: Да бъдат информирани хората и да не се създава излишно напрежение

„Нека да бъдат информирани хората и да не се създава излишно  напрежение във връзка със създалата се ситуация“. С тези думи се обърна  секретарят на Община Перник Радослава Манова към кметовете на населени места, които присъстваха на извънредната епизоотична комисия.

„В цяла Европа има такава болест и за нея няма лечение. Трябва да има спокойствие и не трябва да се създава паника“, каза Манова.
Кметовете бяха запознати с последната информация, която пристигна в деловодството на Община Перник на 30 юли. В писмото гласи, че трябва да  бъде предприета спешна превантивна мярка, състояща се в доброволно клане на домашни свине тип „заден двор“, попадащи в двадесет километровата зона на свинеферма „Цема“ ЕООД село Петърч, община Костинброд. Засегнатите от мярката населени места в общината са – Вискяр, Расник, Радуй и Дивотино.

Очаква се стриктно изпълнение на разписаната мярка във връзка с проведеното на 29 юли извънредно заседание на Централния епизоотичен съвет.

Коментари

коментара