Властите нащрек срещу африканската чума: Пазят от зарази 1300 питомни прасета в пернишко, всеки труп на диво прасе се докладва

На свое поредно заседание, членовете на Областната епизоотична комисия в Перник, докладваха за изпълнението на мерките, гласувани седмица по-рано във връзка с болестта Африканска чума по свинете.

Водено от областния управител Ирена Соколова, на него присъстваха директорите на ОДБХ, РЗИ, ОПУ, РИОСВ, Гранична полиция, ГКПП „Стрезимировци“, ОДМВР, РДПБЗН, ОД „Земеделие“, ДАИ, ЛРС, ДГС, представители на общини.

Обсъдена бе актуалната обстановка на заболяването Африканска чума по свинете и усложняването на ситуацията в крайдунавските райони.

Комисията отчете, че епизоотичният фон в област Перник е нормален, но вниманието на институциите е повишено.

По данни на ОДБХ – Перник, броят на прасетата тип „заден двор” в област Перник е приблизително 1200 – 1300. 

Очаква се в срок до 31 юли т.г. общините на територията на региона да подадат данни с географски координати на определените от тях и съгласувани от РИОСВ, РЗИ и Басейнова дирекция места за загробване на умрели или евтаназирани животни в случай на необходимост.

Трябва да бъдат представени и списъци с броя на прасетата тип „заден двор“ по общини, населени места и кметства, както и да бъде идентифицирана техниката, с която ще се извършват дейностите.

От Областно пътно управление и Гранична полиция информираха, че се извършва дезинфекция на крайпътните зони за отдих и местата, на които се изхвърлят хранителни отпадъци. Почистват се с препарати и отбивките за отдих по републиканската пътна мрежа. Контролират се отсечките с най-интензивен трафик. Прави се проверка и дезинфекция на всички автомобили, преминаващи през ГКПП „Стрезимировци“. При констатиране на незаконно внасяне на хранителни продукти с произход свинско месо, същите биват иззети по надлежен ред, дезинфекцирани и съхранени в специален фризер, намиращ се на пункта.

Ловните дружинки и горските стопанства ограничават популацията на дивите прасета, като имат и предвидени мерки за загробване на заразени животни.

Представителите на ОДБХ – Перник отново предупредиха, че всеки случай на намерен труп на диво прасе следва да бъде докладван и да му бъде направено изследване за наличие на вируса, който е силно устойчив и се пренася чрез храни и животински отпадъци.

Докато епизоотичната обстановка не се нормализира, Областната комисия ще заседава редовно всеки понеделник.

На нея областният управител ще продължава да изисква докладите от ежеседмичните комисии в общините и ще следи за изпълнението на мерките, приети от МЗХГ, като си партнира с всички ангажирани институции.

Коментари

коментара