Кухните на новия век

Всички говорят за чудото, наречено кухни на новия век. Какво е това е обаче? Дали са просто кухни, в които човек може да има повече възможности или са така наречените умни кухни? Какво всъщност е новото в кухните ни и какво да очакваме в идващите години – за това ще си поговорим днес.

През последните години техниката стана все по-развита и заедно с това технологиите навлязоха във всеки аспект от живота ни и подобриха не само комуникацията между хората, но и начина ни на живот. Умните мобилни телефони (смартфони), умните телевизори и компютрите увеличиха възможностите ни за удоволствия, а технологичната революция успя да навлезе дори в кухните ни и да ги направи умни.

Какво може да бъде част от една умна кухня ли? Ами всичко. Започвайки от уредите и стигайки до шкафовете, всяко нещо може да бъде технологизирано и дигитализирано.

Хладилниците ни вече могат да бъдат настройвани за определени градуси, да имат различни програми, а планът за бъдещето е да могат да бъдат свързани с всяко едно устройство, като по този начин всяка домакиня ще знае какво точно има налично в хладилника преди да отиде на пазар, без да ѝ се налага да се прибира до вкъщи да провери или да си записва предварително.

Същото нещо се очаква да се направи и за други уреди дори като готварските печки и така вече няма да има нужда да се притесняваме дали сме изключили котлона или ютията, като по този начин се намаляват рисковете от пожари по невнимание.

Кухните на новия век вече са тук. Замисляли ли сте се как всичко около вас е толкова лесно през последните години? Каната за вода се изключва сама, достигайки до максимална температура, а кафе машините отдавна са преминали нивата на дигитализираност.

Нека да си поговорим още за кафе машините. Някои от тях са вече на ниво, до което не сме си ѝ помисляли, че могат да достигнат. Изключително лесно е просто да натиснеш едно копче и след това просто да вземеш чашата си. Някои производители говорят за възможността в бъдеще да можете да пускате кафето си дори през приложение на телефона ви и след това само да го вземете.

Представете си следния сценарий: прибирате се след работа, а чрез телефона си разбирате какво имате налично в хладилника, за да го купите на път за вкъщи. Малко преди да се приберете знаете, че имате нужда от кафе и задавате отново чрез телефона си на кафе машината желанието си за кафе – късо, дълго, капучино – всичко това чрез телефона си. Прибирайки се вкъщи, може да се насладите на страхотната си чаша кафе и да отпочинете преди да се заемете с останалите задължения за вечерта.

Мислите, че това е мит за бъдещето? Е, вече има производители на кухни по поръчка, които с удоволствие ще направят кухнята ви умна. Само трябва да опитате.

Коментари

коментара