3000 порции агнешки курбан раздадоха на Гигинския манастир, а Димчо Димчев спечели в българска поясната борба и получи награда – жив овен

3000 порции агнешки курбан бяха раздадени на втория ден от Църногорския събор “В сърцето на Граово” край манастира „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ с. Гигинци. Курбанът е осигурен от Обединени български животновъди.
Освен с водосвет, песни и танци от самодейни състави, в сърцето на Граово се случиха и други интересни събития. 
Интересен момент в програмата предизвика състезанието по българска поясна борба – Кореш. В състезанието се включиха 49 участници. Победител в надпреварата по Кореш стана 29-годишният Димчо Димчев, който получи за награда жив овен.
Поясната борба е типична за всички степни народи, защото те са конни и спортът е бил с военно приложение – трябвало е бързо да бъде свален противникът от седлото, при това в движение. Велика България на Кубрат и предците му – нашата прародина, се смята за мястото, откъдето историята на тази дисциплина е започнала.
След това, на родна земя е продължила през Първата и Втората българска империя, докато 5-те века османско иго са преориентирали схватките по ориенталски тертип, а след Освобождението и покрай възраждането на Олимпийските игри се приемат правилата на гръко – римската, или още класическа, и на свободната борба.
Гигинският манастир се превърна и в място за изкуство. Ученици от Националното училище по приложни изкуства „Св. Лука“ гр. София бяха в днешния ден на събора „В сърцето на граово“. На място те рисуваха под ръководство на менторите им художниците  Даря и Сашо Евтимови.
Техни произведения можеха да се видят пред магерницата на Светата обител.
Поканата за гостуването им е на областния управител на Перник Ирена Соколова, а децата са участници в академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство“, организирана от НЧ „Нови хоризонти – 2008“ гр. Перник, на която областният управител е патрон.

По време на церемонията Ирена Соколова получи грамота от името на Обединени български животновъди за оказаното от нейна страна съдействие. С грамоти бяха отличени и кметовете на общините от региона.
Хореографът на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров бе сред специалните гости на събитието. Той пожела на жителите на областта да запазят своя характер и шеговитост дори в трудни моменти.
Денят завърши с невероятните изпълнения на Берковската духова музика.

Коментари

коментара