Само в zaPernık.com! Лидерът на пернишкото БСП В. Петков с признание как ще оцелее БСП Перник след падането на партийната субсидия на 1 лев, кой ще бъде кандидата им за кмет и ще вземат ли пари от бизнеса, за да оцелеят!

Лидерът на пернишкото БСП – общинският съветник Валентин Петков пред zaPernık.com разкрива как ще функционира БСП в Перник след падането на субсидията на 1 лев. Вижте какво е актуалното положение в БСП и как и с кой червената партия ще се яви на кметските избори в Перник и Радомир.

  • Темата с партийната субсидия е водеща на левицата последната седмица. Субсидията бе приведена до 1 лев, както бе волята на референдума, ще може ли да функционира БСП с това финансиране?

С повдигането на темата за размера на партийните субсидии управляващите целяха не да се  съобразят с мнението на българските граждани за намаляване на субсидиите, а използването на референдума за тясно политически цели –  служебна победа на местните избори. Защо, ако мнението на хората е важно за мнозинството се сетиха 3 години по-късно за референдума, и защо само по един от трите въпроса зададени в него. Не ме разбирайте погрешно, ние в БСП също сме на мнение, че субсидията на партиите трябва да бъде намалена, но размерът й трябва не да хвърля партиите в ръцете на едри бизнесмени и спонсори от България и чужбина, а да осигурява прозрачната им и демократична работа. Точно затова централното субсидиране е важно в млада демократична система като българската – то е щит срещу желанието на олигарсите да си напазаруват депутати, министри, кметове и общински съветници. Но говорейки за местните избори, факт е, че те ще бъдат изключително важни за българските граждани и за страната ни. Интересно е, обаче как ще се проведе кампанията и как ще бъде финансирана тя при повечето партии. БСП неведнъж е била в тежки ситуации и вярвам, че и този път ще успеем да се справим.  

Самият дебат и гласуването в парламента трябваше да дадат знак на хората. Това бе поредната подигравка на управляващите с хората, за пореден път те показаха, че могат да се подиграят с желанието и недоволството им. Три години референдумът стоеше в страни от погледа им. Три години те не помислиха за хората и техните желания. Почти 2,5 млн. български пенсионери искат преизчисляване на пенсиите, майчинството за втората година продължава да е унизително ниско за жените, които са работили и осигурявали преди да родят, ДДС на храни и лекарства продължава да е 20%, въпреки предложенията на БСП, а сега решиха, че ще „слушат народа“.

  • Корнелия Нинова обяви съкращения на много голям партиен щат, ще пострадат ли служители на БСП в Перник, колко ще бъдат и кои съкратените бройки?

Финансовото положение не само на БСП, но и на всички партии с изключение на ГЕРБ е сложно, след намаляването на субсидиите. Към Националния съвет на БСП, не само в Перник, но и в централата на Позитано работят няколко перничани, които са утвърдени специалисти, но дали някой от тях ще бъде засегнат от намаляването на партийния апарат, което бе прието на заседанието на НС на БСП, тепърва ще става ясно. Това решение не бе лесно за ръководството на партията, но вътрешните разговори продължават.

  • Ще може ли да издържа БСП партийния си живот в Перник със субсидия от 1 лев и ще търси ли финансиране от местни или национални бизнесмени, за да покрие нуждите си?

Факт е, че за всички общински съвети на БСП в област Перник ще бъде трудно да продължат досегашната си дейност, но нашите членове са достатъчно мотивирани и ще продължат да работят за идеите си дори и с тези оскъдни средства. Работата на партийните ни клубове, обаче ще бъде силно затруднена и се надяваме да не се налага да затваряме нито един от тях. Партийното финансиране на всеки общински съвет на БСП е различно според гласовете получени на последните парламентарни избори и навсякъде ефектът ще бъде усетен по различен начин. Членският внос, обаче навсякъде се събира редовно и той ще подпомогне партийната работа по места. За финансиране от бизнеса все още не можем да говорим, защото БСП е колективна и демократична партия и решението ще вземем всички заедно .

  • С какво финансиране ще влезе БСП в надпреварата за местните избори на есен?

Това също е въпрос, който в БСП никога не е имал еднозначен и конкретен отговор, не защото не следим финансите си, а заради структурирането на бюджета за избори, което при нас също е прозрачен и демократичен процес. Може би само в БСП е така. За избори партията получава субсидията си от НС на БСП, в тази сума ще влезе и размерът на членския внос, който ще бъде отчетен до есента, ако имаме дарения от физически лица, членове или не на БСП, те също ще бъдат включени. Бюджетът за изборите, разбира се е важен, защото освен агитационните материали, наем на зали и техника и участията в медиите, финансиране трябва да бъде осигурено и за изборния ден – заплащане на застъпници и наблюдатели. Членовете на БСП, както вече казах са достатъчно мотивирани и ще се включат в предизборната кампания във всички населени места на областта и ще работим за победа.

  • Ясен ли е кандидатът за кмет на БСП в Перник  и челната десетка общински съветници, с които БСП ще се яви на местните избори?

Докато не преминат повечето събрания в партийните организации във всяка община от областта, няма как да говорим за ясни кандидати. Номинациите в организациите също не означават, че листите за общински съветници или кандидатите за кметове са сигурни. След края на процеса по номинации общинските съвети ги обобщават и предлагат на общинските конференции, които гласуват и утвърждават всички предложения и така редят листите и определят кандидатите не само за кметове на шестте общини, но и на всички населени места, в които се избира кмет. Най много номинации за кандидат за кмет на община Перник досега има Станислав Владимиров, а кмет на община Радомир – Евдокия Асенова. Сред номинираните за общински съветници има изтъкнати управленци, мениджъри, адвокати, лекари, учители и много млади хора, което е радващо. Не бива да забравяме, че до момента са преминали около 20% от събранията. Всичко ще бъде напълно ясно след провеждането на общинските конференции и утвърждаването на техните решения от НС на БСП в края на август.

Очаквайте всичко за партийния живот в Перник единствено и само на страниците на ZaPernık.com!

Коментари

коментара