Три дни Перник ще празнува с шумни тържества 100-годишнината на Футболен клуб Миньор – Перник

Три дни Перник ще празнува с шумни тържества 100-годишнината на Футболен клуб Миньор – Перник. Очаква се в събитията, посветени на емблематичния отбор със славна история да се включи целия град. 

Честването ще започне на 26-ти юни с Изложба „От баща на син…“, която ще бъде изложена в първо фоайе на Двореца на културата в Перник. Изложбата ще е съпътствана с 15-минутен филм, посветен на футболния клуб, от самото му създаване до днес, съобщи пред zaPernık.com зам.кметът в Община Перник Денислав Захариев.

Предвижда се да бъдат и официално отличени с благодарствени плакети заслужили футболисти през годините. Любопитно е, че сцената ще бъде направена като футоблно поле, с топки и врата. А цвят и грация на събитието ще внесат балерините от ОДК. Денят ще завърши с коктейл и кетъринг.

Вторият голям ден ще бъде на 27-ми юни. Тогава Перник ще ври и кипи от емоции. Феновете на клуба подготвят истински празник с хореография и много емоции, която ще бъде специално заснета на филм, включително и с дрон. Миньорци ще стартират празника с факелно шествие, което ще тръгне от градинката при съда, ще премине през цялата улица „Търговска“, през площад „Кракра Пернишки“, ще мине пред Минна дирекция и ще приключи на „Стадиона на мира“. През цялото шествие ще гърмят димки и ще се веят знамена.

Официалното откриване на събитието е насрочено за 18:30ч. на Стадион „Миньор“, когато децата от школата на Миньор-Перник ще излязат на стадиона със знамена. Специално за тържеството, от морето пристига пернишкия глас Николета Станойкова, която е приготвила да изпълни специален микс от песни на легендарната рок група „Куин“. Златните момичета на Перник от клуба по художествена гимнастига „Виктория“ също ще се включат с изпълненията си в празничната програма, облечени в жълто-черни тениски.

В 18:45ч. футболистите от отборите на Миньор – Чикаго и Миньор – Перник ще излязат на стадиона като истински шампиони, придружени от малки деца. След представянето им, точно в 19:00ч. ще стартира и приятелския мач.

ZaPernık научи, че точно в 19-тата минута, срещата ще бъде за кратко прекъсната от феновете, които ще изстрелят залпове от димки и фойерверки, след което мачът ще продължи. В края на празненствата в небето ще изгърми и мощна заря.

На юбилейнитя мач от Америка пристигат над 60 души наши сънародници – 20 футболисти и фенове. Над 200 ветерани на Миньор – Перник ще следят срещата от трибуните. А организаторите приканват в празненството да се включи целия град и перничани да препълнят трибуните на стадион „Миньор“.

Но това не е всичко….

На следващият ден – 28ми юли  по случай 100-годишнината на Миньор в Перник идва легендата на сръбската музика Мирослав Илич. Той ще пее на стадиона за перничани, заедно с оркестъра на Миша Миятович. В празничната програма ще участва и певицата Румяна Повова с ансамбъл „Чинари“.

Коментари

коментара