Ще има ли Перник най-после денонощна аптека? 

От десет години в Перник няма денонощна аптека. В такова положение са и доста от градовете в страната. По дадни от Здравната каса, от общо 28 области в страната 15 от тях са без аптека през нощта. Нов законопроект на министреството обаче предвижда това да се промени. Идеята е във всеки голям областен град да има достъп до лекарства и здравни продукти 24 часа от денонощието.

От министерството не поддържат регистър на аптеките, дори не е ясно точно колко броя аптеки има в страната. Здравната каса брои само тези, които имат договор с нея. От министреството планират аптеките да работят по график и да се редуват с нощни дежурства.

Аптекарите обаче са скептични относно идеята. По думите им отварянето на денонощно гише е свързано с много инвестиции, а оборотите са нищожни. Освен това няма и толкова желаещи да работят в аптека извън големите градове.

„Нямахме никакъв оборот през нощта. Просто финансово не се издържаше, като навлязоха веригите стана съвсем зле положението“, коментира аптекарка пред бТВ.

 

Коментари

коментара