Само в zaPernık.com! От кога ще спре топлата вода в Перник и кога можем да очакваме отново топлоподаване? Какво се случва с изравнителните сметки за Перник, ще има ли преподписване на договорите и какви ще бъдат ползите от това? Ще има ли увеличение на сметките на топлото през следващия сезон и какво ще бъде то? За всички тези въпроси zaPernık.com попита директорът на Топлофикация – Перник Любомир Спасов

До дни Топлофикация – Перник започва планирана профилактика на топлопреносната мрежа и абонатите на ТЕЦ-а в Перник ще останат без топла вода. От кога ще спре топлата вода в града и кога можем да очакваме отново топлоподаване? Какво се случва с изравнителните сметки, ще има ли преподписване на договорите и какви ще бъдат ползите от това? Ще има ли увеличение на сметките на топлото през следващия сезон и какво ще бъде то? За всички тези въпроси zaPernık.com попита директорът на Топлофикация – Перник Любомир Спасов.

Господин Спасов, навлязохме в летния сезон, когато всяка година за определено време се спира топлоподаването заради профилактика. Първо, какво налага спирането на водата и защо е важно да се извършва профилактика? За коя дата е планувано перничани да останат без топла вода и кога топлоподаването се очаква да бъде възстановено наново?

Годишната профилактика се налага по няколко основни причини. Първата е ремонт на главните топлопроводни магистрали, захранващи кварталите на града ни чрез отстраняване на пробивите, възникнали по тях през периода от предишното спиране досега, т.е. през последната година. Отстраняването на аварии по главните топлопроводи се правят и през годината, но на дружеството излиза много скъпо изпразването и последващото пълнене на тези тръби, които са с диаметър до 720мм., затова по-малките аварии остават за отстраняване до годишното спиране.

Втората причина за пълно спиране са ремонти и профилактика на съоръжения в централата, които не могат да се направят в работен режим. Това са сероочистващата инсталация на котлите, димоходите, димните вентилатори, електрофилтрите, сгуроизвозната система за мокро депониране на пепелта от котлите в сгуроотвалите, намиращи се в близост до кв. Калкас, както и на всички агрегати и съоръжения в цеха за химическа обработка на котловата и мрежова вода. Това време използваме за подмяна на лагери на двигатели, работни колела на помпи, ремонт на фундаменти за двигатели, помпи, вентилатори, ревизия и ремонт на контактни връзки, подмяна на ел. оборудване, защити и множество още други дейности  без извършването на които не бихме гарантирали един по-спокоен и безавариен отоплителен сезон – всеки движещ се елемент от дадена машина, агрегат или съоръжение има някакъв живот, измерващ се в брой работни часове.

Парогенераторите в централата ще бъдат спрени в ранните часове на 13.07.2019г. Топла вода в домовете ни ще има, благодарение на инерцията и бавното изтиване на водата в мрежата, до вечерта на 14.07.2019г. Топлата вода напълно ще бъде спряна в 08 часа на 15.07.2019г. Възстановяване на топлоподаването в града ще бъде усетено привечер на 29.07.2019г., защото рано сутринта на същия ден ще бъде въведен в експлоатация резервният четвърти парогенератор.

Перничани вече получиха изравнителните си сметки за парно и топла вода. След завишаването на сметките през миналия отоплителен сезон, какво е положението сега?

Първо едно уточнение: Сметките през миналия сезон са увеличени с не повече от 1.5%. в следствие на цената, дадена ни от КЕВР. Това, което гражданите виждат като увеличение, всъщност е по-малкият размер на отстъпката, която, след подписване на договор с нас, даваме на редовно плащащите ни клиенти. До миналия сезон ние давахме едни наистина нереално високи отстъпки, които, макар и примамливи и добри за клиентите ни, бяха сериозна тежест за нас. За този сезон общо отстъпките, които дадохме за нашите абонати с договор са в размер на около 500 000лв. А като цяло, за последният отоплителен сезон, гражданите на гр. Перник са изразходвали за около 750 000лв. по-малко топлина в сравнение с предходния, което и означава, че за този сезон разходите за топлина в жилищата им са били по-малки. 

 Споменахте, че ще се наложи да се върнат част от парите на хората или да се приспаднат за следващия сезон. Обяснете, защо се получи това разминаване, какви са решенията и проблемите пред вас и какво бихте предложили на хората, за да бъдат изчислени сметките им? Колко пари общо трябва да върне Топлофикация на абонатите си?

Да, наистина се получава, че дружеството нетно претеглено има да връща на абонатите ни около 85 000лв. и това се дължи на по-топлата зима, по-ниската консумация на енергия и на методиката за определяне на прогнозните сметки на база предходна година, която в случая бе по-студена. Това е разликата между сумите, които ще връщаме и тези, които трябва да досъберем от абонатите. Тези суми са в порядък на над милион лева. Що се отнася до сумите, които абонатите имат да получават от нас като надвзети през сезона, мога да кажа, че тези пари надлежно ще бъдат начислени и приготвени за връщане, но ние подготвяме предложение към тези абонати, което да ги накара да размислят дали да си изтеглят парите, които в следващите месеци ще трябва отново да носят до касите ни, или да ги оставят при нас за покриване на бъдещи вземания срещу допълнителен бонус, примерно в размер на процент на лихва по кредит. 

Решение на проблема с неизвестността от размера на следващата месечна сметка, размера на изравнителната сметка и нараненото вътрешно усещане за справедливост в абонатите ни от разпределението на топлоенергията е в преминаване на реален ежемесечен отчет чрез монтиране на индивидуални разпределители на радиаторите и водомери за топла вода с дистанционно отчитане.  Така всеки месец ще се заплаща реално консумираната енергия и няма да го има стреса в периода на изравнителните сметки, с терзанията дали ще успеят абонатите да подсигурят достъп на топлинните счетоводители и дали коректно са отчетени уредите им. 

Кога ще стартира преподписването на новите договори на абонатите с Топлофикация и има ли нови промени по тях тази година? Каква е реалната полза от договор с Топлофикация Перник? 

Подписване на новите договори ще стартираме в скоро време – до дни. Имаме нужда от още малко работа по подготовката им, защото ще трябва да изчислим на база определената ни за тази година цена за топлоенергията от КЕВР и вече готовите изравнителни сметки новите предложения за равна месечна вноска. Това означава, че промени в договорите ще има основно в размера на предложената от нас месечна вноска, като тази промяна в голяма част от случаите ще бъде и в посока надолу. Що се отнася до останалите условия не предвиждам големи промени, може би в добавяне на нови бонуси.

За всички е ясно, че в ТЕЦ-а стават чести аварии на топлопроводната мрежа, наскоро отново бе спукан главен топлопровод. Какви мерки и ремонти предприема Топлофикация, за да намали до минимум авариите?

Както казах вече, предстоящото спиране за ремонт и профилактика на мрежата е с цел отстраняване на слаби места, аварии и бъдещи язви. Също така, в инвестиционната ни програма е залегнало въвеждането в експлоатация от началото на отоплителния сезон на прекачваща помпена станция, намираща се в града. Това ще доведе до сериозно облекчаване на режима на работа на мрежата и ще е предпоставка за снижаване броя на авариите. 

Говори се за нови покачвания в национален мащаб на парното и топлата вода. В медиите вече излезе информация, че за перничани повишението ще е едно от най-ниските спрямо страната, спрягат се около 7 процента. Има ли яснота по въпроса и как ще коментирате покачването на цената на парното?

Определената ни от КЕВР цена за топлоенергията през следващият сезон е в размер на 72.19лв. без ДДС за мегават. Това е точно 1.20лв. повече от цената по която досега абонатите плащаха своите сметки. Това увеличение е около 1.7%, което означава, че ако тази година отоплителният сезон на даден абонат му е струвал 850лв. то следващият, при същата консумация на топлоенергия, ще му бъдат начислени 866,28лв. 

Коментари

коментара