Млади художници от Перник и София рисуват за пети път в Рударци на лятна академия

Започна Петото издание на Лятната академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство” в Перник. Инициативата е съвместна между Народно читалище „Нови хоризонти – 2009“, Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ – София и Настоятелството при учебното заведение. А патрон на събитието е областният управител на Перник Ирена Соколова .

Лятната академия се финансира по проект на Министерство на културата на стойност 5643 лева. По него са предвидени провеждането на едноседмична академична сесия и две изложби за представяне работите на участниците в Перник и София.

Децата ще работят в творческа атмосфера, в хотелската база на село Рударци, като в дните от 8 до 13 юли ще създават свои произведения във всеки от жанровете: графика, живопис и скулптура под ръководство на квалифицирани преподаватели.

Младите дарования ще се срещнат и с утвърден творец, както и ще посетят Църногорския манастир „Св. Св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ с. Гигинци по време на традиционния тридневен събор „В сърцето на Граово”.

„Пожелавам на всички Вас успех и творческо вдъхновение, да усетите духа на нашата област, която освен с впечатляващата си природа, история и архитектура, е известна и с много добрите наши художници – Даря и Сашо Евтимови, Елена Темелкова, Боян Ангелов, Боян Александров, Василка Златанова и др. Смятам, че тези дни ще ви дадат възможност, освен да изявите заложбите и качествата си, да осъществите приятелски и лични контакти, да се запознаете с традициите на нашенската култура и да изживеете прекрасни мигове в съприкосновение с изкуството, с неговите създатели, вдъхновители и стожери”, каза Соколова пред младите художници.

Коментари

коментара