Днес изтича последният срок за подаване на заявления за прием след 7-ми клас, процедурата е изцяло онлайн

Днес изтича последният срок за подаване на заявления за прием след 7-ми клас. До края на деня родителите трябва да са подали заявленията на децата си в избраното училище. Тази година процедурата е изцяло онлайн.

Учениците могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища. Всяка избрана паралелка трябва да бъде вписана като отделно желание.

Първото класиране ще бъде обявено на 11 юли, второто – 18 юли, а третото – на 23 юли. Образователното министерство разпространи обяснение стъпка по стъпка как се кандидатства през интернет. При желание родителите отново могат да отидат в т. нар. училища-гнезда за прием на документи, където служителите ще въведат желанията на кандидат-гимназистите онлайн вместо тях.

Над 60 хиляди седмокласници се явиха на националното външно оценяване. Министерството на образованието обяви резултатите им по-рано, за да имат време да изберат бъдещето си училище и паралелка.

Оценките на децата по математика обаче се оказаха тревожно ниски. Средният брой точки е  малко над 33 при максимални 100, което на практика ги приравнява на среден 3 като оценка. Резултатите по български език и литература са над средата – 53 точки което е между добър и много добър. Само един ученик е събрал максималният брой точки и по български и по литература. За сравнение миналата година нямаше такъв.

Отново в Топ 10 на училищата с най-добри резултати  и по български, и по математика преобладават математическите гимназии.

Коментари

коментара