Най-много щъркели живеят в … Радомир

Радомир е градът в Пернишка област с най-много щъркелови семейства. Общо 77 са щъкеловите гнезда в пернишко. От тях 44 двойки гнездят само в Радомир. В радомирското село Негованци са 8 двойки птици.

Това стана ясно по време на представянето на Проектът „Живот за птиците“, с официално название „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ в Перник.

Втори по брой щъркели в пернишко е Брезник с 11 двойки, а в Община Перник са 10. В териториите обслужвани от ЧЕЗ щъкеловите семейства са най-много в Самоков и Петрич. По данни на БДЗП общият брой на щъкеловите гнезда в страната са 6981, като 5825 гнезда са с размножаващи се двойки.

От година на година популацията им се увеличава, но с нея и инцидентите свързани с тях заради електропреносната мрежа. Именно за това от ЧЕЗ Разпределение са взели мерки за опазването на дивите птици. Част от мерките са монтирането на метални платформи, на които да гнездят щъркелите, птицезащитни приспособления за кацане, чрез които птиците да нямат досег с най-опасните електостълбове, птицезащитни решетки и метални щъркобрани. Предвижда се и монтиране на птицезащитни дивертори, които поемат дневната светлина, а през нощта светят. По този начин сигнализират птиците за опасност. От ЧЕЗ са амбицирани да монтират и обезопасени стълбове. От тях ще бъдат изградени 20 железо-решетъчни и 20 стомано-бетонни.

Любопитно е, че на едно щъркелови гнездо е монтирана камера за 24-часово наблюдение. Така се наблюдава директно гнездото на птиците, които са се завърнали, мътили и вече имат поколение. Гнездото се намира в самоковското село Доспей и може да се наблюдава онлайн във видеоканала  youtube.

Коментари

коментара