238 катастрофи и 5 загинали на пътя от началото на годината в Перник, най-честите нарушители – деца на АТВ-та и мотори

От началото на тази година до края на месец май на територията на област Перник са регистрирани 238 пътнотранспортни произшествия, от които 16 тежки с 5 загинали и 4 ранени. Две са с участието на деца, пострадали при катастрофите. Това обяви на пресконференция главен инспектор Слави Лазов, началник сектор „Пътна полиция“ в Областна дирекция МВР-Перник.

За сравнение, през периода юни – август миналата година са станали 193 пътнотранспортни произшествия, от тях 19 тежки с 3 загинали и 19 ранени. 4 от произшествията са с деца, които са пострадали. Двама велосипедисти, един водач на мотоциклет и един пътник.

Според началника на “Пътна полиция”, най-честите нарушения се правят от възрастовата група 14-16 години. Тези деца карат мотопеди, АТВ-та и други двуколесни моторни превозни средства и нарушават правилата за движение. Не по-малко са и велосипедистите, които също не спазват реда. Когато бъде заловен в нарушение велосипедист до 16-годишна възраст, глобата е за родителя. Над 16-години санкцията е за нарушителя, уточняват от полицията.

Главен инспектор Слави Лазов подчерта, че целият състав на “Охранителна полиция” и “Пътна полиция” ще бъде включен в контрола на движението в областта през летните месеци с фокус върху безопасността на децата, които са във ваканция.

През летните месеци ще се проведат специализирани операции в рамките на акцията, с цел контрол на пешеходци, велосипедисти и мотопедисти, използване на обезопасителни колани и системи, установяване на неправоспособни водачи.

Източник: zapadno.com

Коментари

коментара