Мегдано у Драгичево събра близо 450 самодейци от четири области

Хороводни ритми и български фолклорни песни огласиха най-голямото пернишко село по време на втория фолклорен фестивал „На мегдано у Драгичево“. Празникът, който се проведе вчера, събира близо 450 талантливи самодейци, представители на 4 области – Благоевград, Кюстендил, София и Перник, които представят песни и танци, обреди и обичаи, предавали се от поколение на поколение, останали живи и днес в паметта на българския народ.

„Днес отново се събираме на центъра в Драгичево на фолклорен празник, защото жаждата за съхраняване на културните ценности поддържа огъня на знанието, обогатява културния живот на селото“,  каза кметът Виктор Викторов, който приветства самодейците и ги поздрави за ентусиазма, с който опазват българските традиции и им пожела успех в популяризирането на народния фолклор.

Автентичен и обработен фолклор, оригинални носии, много хъс и дух имаше в изпълненията на малки и големи, които в днешния ден превръщат село Драгичево в център на българската традиция.

Фестивалът се организира от НЧ „Пробуда-1922г.“, кметството в с. Драгичево, с подкрепата на община Перник. Идеята на организаторите е събитието да се провежда ежегодно с цел поддържане на народните обичаи и съхраняване на националното ни културно богатство в неговото многообразие.

Гости на събитието бяха народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, зам. – кметът на Община Перник Севделина Ковачева, секретарят Радослава Манова и кметът на кметство „Изток“ Емил Костадинов.

Коментари

коментара