Съдят ученик от Перник, подкарал трактор без книжка и причинил смъртта на моторист

Окръжна прокуратура – Перник е предала на съд ученикът от Перник Д.Н. по обвинение за извършено от него престъпление – управление на трактор без необходима правоспособност, довело до причиняване на смъртта на мотоциклетист.

Към м. юли 2018 г. обвиняемият Н. бил непълнолетен и учел в професионална гимназия в гр. Перник. Не притежавал свидетелство за управление на МПС и не бил правоспособен водач.

На 05.07.2018 г. бащата на Д.Н. му споделил, че е необходимо да бъде измит радиаторът на притежавания от него трактор „Беларус“, паркиран в двора на дома им в с. Кладница. Момчето предложило да го направи и към 18 ч. приключило със задачата.

Тъй като решил, че МПС е лошо паркирано, обвиняемият решил да го премести. Междувременно бащата на обвиняемия не знаел за предстоящо извършване на тази маневра от сина му. Д.Н. взел ключовете за трактора и се качил на него, заедно с негов приятел, след което запалил двигателя и привел машината в движение. Излизайки от двора перпендикулярно на пътното платно на ул. „Витоша“, тракторът се движел със скорост около 9 км/ч.

В същия момент по средата на уличното платно със скорост 78 км/ч преминавал мотоциклет м. „Хонда“, управляван от Г.В. Мъжът бил правоспособен водач на МПС за категория „В“, но не и за категория „А“, необходима за управление на мотоциклет. Освен това имал множество наложени административни наказания за нарушение на Закона за движението по пътищата.

Г.В., въпреки че забелязал навлизащия на пътя трактор, не задействал своевременно спирачната уредба на мотоциклета. Със закъснение той направил опит да го заобиколи отдясно, но не успял. Последвал челен удар между двете МПС, при което мотоциклетът се вклинил под двигателя на селскостопанската машина, а водачът му изпаднал от седалката на пътното платно.

За случая бил подаден сигнал на телефон 112, а пострадалият В. бил откаран в болнично заведение. Въпреки предприетото лечение, два дни по-късно мъжът е починал, вследствие на множество тежки увреждания – гръдна, коремна и тазова травми.

Според заключението на изготвената автотехническа експертиза, ударът между двете моторни превозни средства е настъпил вследствие неправилните действия и на двамата водачи.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Д.Н. да продължи в съда.

Коментари

коментара