Село Мещица излиза на протест заради язовир „Дружба“! Кметът на селото се запознал с Бойко Борисов и чака среща с него! Деян Станимиров: Мещица е забравена от общинското ръководство – за други села има, за нас не, защото съм от друга партия

Село Мещица излиза на протест заради язовир „Дружба“, който вече години наред бавно се руши. Това каза кметът на селото Деян Станимиров пред zapernik.com.

Над 200 подписа са събрани от селото за язовира, сформиран е инициативен комитет, а в понеделник след евроизборите мещичани искат да блокират главния път за Брезник и Трън в знак на протест. На място да отрази протеста ще присъства екип на БТВ и zaPernik.com.

„Искаме протестът да е след изборите, за да не ни обвинят в предизборна кампания, както се случи в Ярджиловци. Не ме интересуват изборите, искам нещо да се направи, защото много ми е болно за този язовир“, каза пред zaPernik.com кмета на селото.

„Язовирът се руши, а вече четири години Община Перник нищо не прави за него. Това е уникално съоръжение, строено с каруци от местните. Сега се съсипва и разгрбва, опитват се за крадат камъни от язовирската стена, аз съм и кмет и пазач по цели нощи“, допълва кмета Станимиров.

Язовирът е построен през 1962 година. По докладни на кмета на Мещица концесията му е прекратена. Това се случва по време на управлението на временния кмет на общината Иван Иванов. Оттогава досега нищо не е направено, въпреки уверенията и обещанията на Общината, че ще се погрижат за водоема, твърдят от село Мещица.

Язовирът служи от една страна като предпазване от наводнение на селото. Това често се е случвало преди построяването му. От друга страна напоява градините на хората, а нуждата от вода в село Мещица е крещяща, казва кметът.

Срещнах се с премиера Бойко Борисов на един футболен мач, разказах му за проблема. Той каза да държим връзка и очаквам да ме приеме за проблема с язовира, сподели още кметът на Мещица пред zaPernik.com.

„Общината нищо не е направила за селото през последните четири години. Детски площадки, нови пейки, ремонт на стадиона – всичко е от спонсори. Очаквах поне язовирът, който е общинска собственост да бъде ремонтиран“, казва още Станимиров.

Мещица е забравена от общинското ръководство – за други села има, за нас не. Защото съм от друга партия, констатира още кметът Деян Станимиров.

Коментари

коментара