Александър Йорданов представи в Перник книгата си „Патриотични уроци“ с думите: Няма кой да защити българските национални интереси, ако всички държави станат националистически, пътят е само един – обединена Европа

Шестият в листата на ГЕРБ и СДС в изборите за членове на Европейския парламент Александър Йорданов представи в Перник книгата си „Патриотични уроци“.

Да чуят патриотичните уроци на Александър Йорданов, събитието, състояло се в галерия „Любен Гайдаров“, уважиха кметът на Община Перник и областен координатор на политическата сила Вяра Церовска, народният представител Александър Александров, председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, областният и общинският координатори на СДС с Перник Юлиан Ситарски и д-р Адриан Симеонов, общински съветници, граждани и общественици.

Приветствие отправи областният координатор на ГЕРБ-Перник Вяра Церовска.

Познанието за нашата история и истината за нея, са единственият път, който може да ни отвори поглед и към бъдещето на България. Като съвременници на прехода, аз и моето поколение, сме свидетели на огромните трудности, които децата на демокрацията и демократичния процес трябваше да преодолеят, за да постигнем това, което имаме днес. Дълбоко оценявам всичко, което постигнахме като демокрация, като свобода, която имаме и като възможности, които ни дава този преход. Едно от хубавите неща, които се случиха в последните години, е това, което политическа партия ГЕРБ даде на България и на гражданите. Реални възможности и реални постижения, които могат да се видят и които стигат до всеки дом. Сред другите големи неща, които направи политическа партия ГЕРБ, е зрелостта да се върне към най-старата, към истинската, автентичната десница. Да прегърне СДС, за да направи бъдещето на България по-сигурно. За да обедини историята ни с бъдещето“, сподели лидерът на ГЕРБ-Перник. Тя беше категорична, че истината за България е само една.

„Ние сме част от Обединена Европа и искаме да бъдем равни в това европейско семейство. Затова съм убедена в нашия общ успех“, отбеляза д-р Церовска.

„Тази книга отваря няколко големи теми, а именно темата за патриотизма, за демокрацията, за ненакърнимостта на човешкото достойнство отбелязано като Чл.1 на Харта на основните права на Европейския съюз, както и за поемането на лична отговорност от всеки от нас за успеха или неуспеха в живота ни. Много от националистическите партии днес се опитват да си припишат права върху патриотичното. Те се назовават патриотични, претендират, че единствени са патриоти и сякаш изземат чувството за родолюбие, за грижа, за любов към държавата, към родината и към семейството като тяхна привилегия. Изданието на Александър Йорданов е ценно, именно поради тази причина – то ни дава основание да преживяваме патриотизма като лично притежание на всеки от нас“, сподели лидерът на Жени ГЕРБ Ирена Соколова. Тя беше категорична, че младите поколения трябва да познават трагичните грешки от миналото, за да не ги повтарят и да не се поддават на пропаганда и дезинформационни кампании, които се опитват да насаждат носталгия по отминали времена.

Александър Йорданов има огромен принос за това Перник да се превърне а академично средище, подчерта областният председател на СДС в Перник Юлиан Ситарски. Той изрази своя оптимизъм, че 26 май ще бъде хубав ден за българската демокрация.

„Поисках да участвам в изборите за членове на Европейския парламент , защото виждам голямата опасност от това, че БСП се кани да се върне отново на власт в България. За нея работят много малки партии, които разпиляват гласове. Гласувайки за някоя от тях, на практика гласът се пропилява. А всяко връщане на власт на БСП води до хаос в държавата“, предупреди Александър Йорданов и припомни историческите грешки, довели до Лукановата зима, фалита на банките по времето на Жан Виденов и фиаското с проекта за АЕЦ“ Белене“.

„Да бъдеш политик е голяма отговорност. То е отдаване на другите. Няма как да няма грешки, не бива обаче да се допускат съдбовни грешки. Такава е допусната през 1944 година. В края на социализма, неговите строители се оказват най-богатите в държавата“, отбеляза политологът. Той беше категоричен, че през последните 10 години, в които управлява ГЕРБ има видимост на промяната.

„Няма град и населено място, което да не се е променило. Някой може ли да посочи какво се построи по времето на Жан Виденов или Сергей Станишев?“, попита реторично авторът и призова на 26 май да направим правилния избор за Европа с бюлетина номер 12.

Срамно е да не се знае и да не се разсъждава за това, че всички наши революционери са били противници на Руската империя. Левски го изразява в писма. Христо Ботев прави това в своята великолепна публицистика. Всичките тези двигатели на националното освобождение имат възгледа, че България трябва сама да постигне свободата си. Неслучайно Пенчо Славейков по-късно пише, че „освободените имат много повече нужда от свобода, отколкото робът”. Всички наши дейци, продължители на Българската национална революция, си поставят като задача идеала за Обединена България, който се опитваме да реализираме в няколко трагични войни“, подчерта Александър Йорданов пред многобройната пернишка публика и допълни, че в неговия разказ ще бъдат срещнати и предатели на България, врагове на свободата.

„Не приемам „оневиняващата“ дежурна фраза: „такова бе времето“. Защото хората със своите идеи и заблуди, нрави и илюзии правят времето“, сподели авторът. Той отбеляза липсата в учебниците по история на цялата истина за терора, който комунистическата партия упражнява след 9 септември. Доц. Йорданов беше категоричен, че неслучайно режимът е обявен за престъпен и няма правителство, което да е отменил това решение.
„Кой закон им дава правото да убиват интелигенцията и политическия елит на нацията без съд и присъда“, попита авторът.

Доц. Йорданов определи национализма като една от най-големите опасности в съвременния свят и допълни, чяма такъв термин като националистическа солидарност. Той беше категоричен, че няма кой да защити българските национални интереси, ако всички държави станат националистически и беше категоричен, че пътят е само един и той е свързан обединена Европа.

„Лъжа на комунистите е, че в България се е живяло преди 9 септември. Дори работническата класа е била по-добре платена от работническата класа след 9 септември“, каза още той.

В своята книга политикът от близкото минало поставя в центъра на своето разбиране съдбата на човека. Книгата съдържа 38 статии за смисъла на родолюбието, които анализират най-важните събития в българската и европейската история от втората четвърт на 19-ти и през 20-ти век. Уроците представят българската гледна точка и акцентират на родолюбието като изконна национална ценност.

В „Патриотични уроци” се разказват и малко известни страници от историята на други народи – трагедията „Катин”, Гладомора в Украйна, „Пражката пролет”, раждането на полската „Солидарност”, бунтовете срещу режима в СССР и др.
Книгата е посветена на паметта на двама достойни българи – големия български писател, драматург и публицист Георги Марков и бореца за свобода и човешки правдини Илия Минев.

Share Button

Коментари

коментара