Чешма в трънско тече от 155 години

Снимка: zapadno.com

Стара чешма в трънското село Реяновци не е спирала да тече откакто е изградена през далечната 1864 година. Чешмата е спасявала жителите на селото при продължителни засушавания и безводия, сподели Милко Русимов.

Чешмата е изградена с труда на местни жители, а изворът и се намира на около 300 метра от нея. В близост до чешмата се е намирало изграденото в селото килийно училище. Според местния жител Милко Русимов тя е била изградена, за да снабдява с вода учениците. Но освен за децата е служила за утоляване на жаждата и на останалите хора в селото. “Спасявала ни е много пъти, защото имаше големи проблеми по мрежата. Водата взимаме от Бохова. Първо беше много остарела – повреди между Бохова и Реяновци, повреди у мрежата, повреди у каптажа. И тая чешма ни е спасявала.”, сподели Милко Русимов и добави, че безводието в района също се отразява на чешмата, но не спира съвсем водата от нея.

Учителят и писател Иван Зрънчев, който е зет в Реяновци, е написал книга за селото. На страниците той е поместил кратка история за старата чешма. “От кога има училище в Реяновци не се знае. Известно е, че по времето робството е имало килийно училище, което вероятно е посещавано и от ученици от околните села – Бохова, Джинчовци, Цегриловци и Реяновци. До началото на 80-те години на 20-ти век все още е запазена къщичката до селската чешма. Зад нея отгоре има една малка къщичка, където се е помещавало килийното училище. На чешмата е изписано: “РЕЯНОВЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ 1864 Г.”. Със сигурност може да се каже, че тази чешма е направена специално за училището, което е отстояло само на 15 – 20 метра от нея. Най-старият писмен документ за реяновското училище е от 1861 година.”, пише в книгата за селото с автор Иван Зрънчев.

Милко Русимов има намерение да обнови част от външния вид на чешмата в селото.

Източник: zapadno.com

Коментари

коментара