Министърът на социалната политика Бисер Петков отиде при хората с увреждания в Перник

Министърът на социалната политика Бисер Петков заедно с кмета на Община Перник Вяра Церовска посетиха Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания. В рамките на работната визита двамата обсъдиха развитието на социалните услуги и пазара на труда в общината.

След това кметът го запозна с предприетите действия в сферата на социалната политика. Тя обяви, че започва изграждане на социални жилища в кв. „Тева“ с капацитет 100 души.

„През тази година са очертани насоките за създаване на мрежа от услуги, които отговаря на нуждите и потребностите на населението. Те ще се реализират на територията на община Перник чрез осигуряване на финансиране по ОП „Региони в растеж“ , ОП „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“, обясни кметът. 

По думите й проектът „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания в Община Перник“ включва дейности по изграждане на три социални услуги за пълнолетни лица с увреждания: Център за грижа за лица с психични разстройства; Център за грижа за лица с различни форми на деменция; Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване.Община Перник продължава да гарантира устойчивост за осигуряването на топъл обяд за рискови групи , предоставяне на услугата „Приемна грижа“, услуги за ранно детско развитие и предоставяне на услугите в домашна среда „Личен асистент“, „Домашен помощник“ и „Социален асистент“.

В рамките на визита си министър Петков представи основни моменти в новото законодателство за хората с увреждания. Той поздрави кметът Вяра Церовска за работата, добрата комуникация и развитието на социалните услуги в Общината.

В срещата участваха още зам.-кметовете Денислав Захариев и Йордан Павлов, както и директорите на общинската и областната дирекция „Социално подпомагане“.

Коментари

коментара