Десет години след убийството пред Соло, няма вест от двойния убиец от Перник Илиан Тодоров

На 18-ти април, точно преди 10 години един перничнин се превърна в двоен убиец, след като наръга момчета с нож пред дискотека „Соло“ и избяга от правосъдието. 10 години няма наказан за погубените животи, а обвиненият в убийството Илиан Тодоров се укри извън страната и до ден днешен е в неизвестност. 

Илиан Тодоров е син на местния пернишки политик  от БСП по онова време Венцислав Тодоров. В злощастната вечер младият перничанин е тръгнал да се забавлява в дискотека „Соло“. На излизане се спречква с група младежи, вади нож и наръгва смъртоносно двама от тях – 21-годишният хокеист Кирил Въжаров и 24-годишния му приятел Васил Александров.

Последвалото дело по казуса се превърна в знаково за недъзите в съдебната ни система, разказва бтв. За престъплението, което по ирония на съдбата се извършва на метри от Съдебната палата е заловен Илиан Тодоров. Алестуван е няколко дни по-късно, с променен цвят на косата и опит да се укрие. Той обаче е разпознат от таксиметровия шофьор, при когото се е качил непосредствено след трагедията, разиграла се пред Соло. След серия съдебни заседания се вадят и окървавените му дрехи, както и записи от охранителните камери, заснели престъплението. Илиан обаче е признат за….невинен. Съдията се оправдава, че доказателствата по делото не са достатъчни.

Така в края на 2011г. Илиан излезе от ареста и повече не се и появи в съдебната зала. Изненадващо Апелативния съд отмени оправдателната присъда и го осъди на доживотен затвор, а Върховният съд я потвърди. След прочитането й Тодоров се укри и започнаха серия видеообръщения в интернет. Въпреки, че се издирва от родните власти и Интерпол, до ден днешен местонахождението на осъдения не е ясно.

„Десет години след убийството на сина ми и на Кирил Въжаров, не смятам, че ще има възмездие и наказание за извършителя на престъплението. Но все пак вярвам и мисля, че сега е момента, в който трябва да се направи нещо„, каза в интервю за „Тази сутрин“ бащата на убития Васил – Наско Александров.

Според него убиецът Илиан се укрива с помоща на баща си, който има възможности. За него е необяснимо как може толкова години Тодоров да не бъде открит.

„Бойко, Румене, вие сте мъжки момчета, направете нещо, докарайте го това момченце тук„, призова премиера и президента по бтв Наско Александров.

Коментари

коментара