Александър Александров, МГЕРБ: С кампанията „Непознатият Перник“ целим да повишим самочувствието на местните хора

Александър Александров, областен координатор на МГЕРБ – Перник, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ 

Водещ: Г-н Александров, преди дни Перник беше домакин на Национална среща на детските общински съвети и парламенти, имаше ли интерес към нея?

Александър Александров: Преди всичко искам да изразя своето задоволство от факта, че Перник за пореден път става трибуна за младите хора и дава възможност на всеки човек да изрази своята позиция и мнение по въпроси, които касаят развитието не само на нашите градове, не само на нашите райони, а и на Българя, и на Европа като цяло. Именно този форум, който се проведе предходната седмица в град Перник показа, че градът е един страхотен домакин, именно на такъв тип срещи. 18-та Национална среща на детските и младежки съвети и парламенти протече под мотото „Културно богатство“ и именно това мото се вписа изключително добре, защото Перник, освен индустриален град, притежава изключително много културни дадености. Младите хора обсъдиха теми от различно естество, стигнаха до редица консенсусни решения, споразумяха се да поведат редица инициативи в национален мащаб, всеки в своите градове, така че предстои да станем свидетели на действия на младите хора, които са обединение да допринасят за благото и за развитието на нашата страна.

Водещ: Тази инициатива беше насочена основно към повишаване  активността на младите хора и подобряване на капацитета на организациите им. Успяхте ли да видите тази активност?

Александър Александров: Да, смея да твърдя, че младите хора бяха изключително активни, изключително заредени с позитивизъм, с нагласата че техният глас се чува, че  всяко тяхно действие оказва пряк ефект върху населените места, върху държавата като цяло. Смея да твърдя, че именно това желание, този заряд е изключително заразителен за всички околни, така че съм сигурен, че тепърва гласът на младите ще продължава да се чува и тепърва все повече млади хора ще изявяват желание да  участват активно в процесите на страна.

Водещ: От друга страна, обаче именно младите хора често пъти са упреквани в апатия, в незаинтересованост, в това, че възможно най-бързо се стремят да продължат образованието си в чужбина или просто да напуснат страната. Споделяте ли тези упреци?

Александър Александров: Ние живеем в свободен свят, в свободен Съюз, който предполага свободно движение на хора, което неминуемо означава, че всеки един е свободен да направи своя избор как да продължи развитието си  – къде да продължи да учи, с какво точно да се занимава, в коя държава да живее, но това не е порок. Няма никакъв проблем, че един млад човек е решил да отиде в Германия например и да продължи обучението си там. Същевременно наблюдаваме тенденция на връщане. Много мои приятели завършиха образованието си в Западна Европа и в момента са в България, работят, развиват се. Със своите действия доказват, че именно тази свобода, която предлага ЕС по никакъв начин не застрашава България, а точно обратното дава на България изключително много възможности, от които ние трябва да се възползваме. Същевременно все по-често и по-често ставам свидетел на желанието младите хора да работят активно и да допринасят, да изразяват своето мнение и да допринасят за това нашата страна да върви уверено по своя европейки път. И мисля, че именно свободата, която получаваме всички ние, тук в настоящия момент ни дава тази привилегия да можем да изразим себе по-най-добрия начин да съдействаме за това да живеем всички в една по-добра, по-подредена, по-чиста страна, в която нещата да са много по-спокойни, в която икономиката да се развива с плавни и умерени темпове, така че по-скоро съм оптимист.

Водещ: Политиците обичат да казват, че младите хора са бъдещето на България, но дали вие например  като областен координатор на ГЕРБ получавате достатъчно доверие  от партия ГЕРБ, за да се изявите, за да участвате активно в живота на страната?

Александър Александров: Да, знаете ли, когато за първи път влязох в офиса на Политическа партия ГЕРБ, това се случи преди може би 5 години, попаднах на общинска среща на младежите. В интерес на истината средата беше страхотна – млади хора, които дискутираха различни теми, обсъждахме инициативи. Първият ми въпрос беше дали изобщо някой се вслушва в нас и дали някой ще вземе предвид нашите решения и нашите действия.  И бързо след това установих, че не просто се вслушват, а разчитат на нас. И точно поради тази  причина съм много щастлив, че съм част от младежката организация на ГЕРБ, същевременно  с всеки изминат ден виждам колко прекрасни неща сме свършили до този момент, колко прекрасни неща предстоят да бъдат свършени и фактът, че получаваме необходимото доверие е допълнителен стимул да продължаваме да работим в същия дух и да постигаме нашите цели, изпълнявайки редица инициативи, които смея да твърдя са не просто красиви, а и ценни за града ни.

Водещ: Срещате ли тази подкрепа и това разбиране и в лицето на общинското ръководство в Перник?

Александър Александров: Да смея да твърдя, че получаваме пълната подкрепа на всички нива на партията, включваме се в редица инициативи, които са не само на местно ниво, но и на национално, така че определено получаваме необходимата подкрепа, дава ни се шанс да участваме  активно в процеса на взимане на решения.

Водещ: Имате поле на изява, иначе казано?

Александър Александров: Абсолютно.

Водещ: Перник се включва в инициативата за среща с млади и успели българи, гостуват различни личности, които по един или друг начин са изявени в обществото. Как тази инициатива се възприема от младите хора? Вдъхновяват ли успелите?

Александър Александров: Днес /16 април б.р./ се проведе първата среща на успелите българи с ученици от пернишкото  5-то СУ „Пето Рачев Славейков“, тя  беше повече от вдъхновяваща. От една страна стояха учениците пред, които предстоят изключително много препятствия, изключително много трудности, през които трябва да преминат, от друга страна стояха хора, които с времето са наложили своите имена, с времето са доказали своите способности и мисля, че точно тази среща беше изключително ценна и за двете страни. Ценна е защото всеки един млад човек трябва да е наясно, че пред него предстоят редици препятствия, пред които трябва да се изправи и това, което би могло да го направи успешен е именно със сила, с борбеност и воля да се изправи пред всяка една трудност, която е възникнала.

Водещ: На 29 юни ще бъдат отбелязани 90 години от обявяването на Перник за град. Как младежката областна структура на ГЕРБ се включва в тези чествания? Имате ли вече инициативи, които са на дневен ред като организация и подготовка?

Александър Александров: На 29 юни 1929 г. е подписан указът на Борис III, с който Перник е обявен за град, и точно поради тази причина ние от Младежи – ГЕРБ реализираме цяла серия от инициативи с общото название „Непознатият Перник“. Целта ни е да покажем различни факти, събития, лица, които са свързани с развитието на града ни, така че да покажем на широката общественост, че Перник не е само въглища и стоманопреработвателна индустрия. Перник е древен град, чийто територии са населявани още от 6 век преди новата ера, град, който е преминал през редица битки и трудности, град, който е отстоял на редица набези и нападения, дал е изключително много на България. Всъщност не знам дали е известно на широката аудитория, че всъщност именно Минната дирекция в Перник е управлявала например цялата миннодобивна индустрия в страната. Всъщност Държавното предприятие „Мини Перник“ е предприето, което е генерирало  най-голям БВП за страната ни преди 40-та година. Успоредно с това сме дали много и на спорта, и на културата. Така че това са факти, които ми се ще да станат обществено достояние, факти, които могат да повдигнат самочувствието на местно ниво на хората, тъй като Перник е град, който е дал изключително много не само на България, а и на Европа. И именно върху това сме фокусирали всички наши действия. Започнахме нашата поредица от инициативи с поход по южния склон на Витоша, където имаме една прекрасна екопътека. С ръка на сърцето мога да кажа, че това е едно от прекрасните места около Перник. Там поставихме информационни табели, свързани с туристическото дружество на Перник, което се възражда още в началото на ХХ век. Това дружество  играе важна роля при изграждането на екопътеки, на места за отдих в редица планина, в редица точки на страната. Продължаваме с online кампания озаглавена „Непознатият Перник“, в която публикуваме ежедневно по един от 90 – те факта за град Перник. Последният ще бъде на 29 юни, когато всъщност са честванията по случай 90-годишнината от обявяването на Перник за град. Предстоят още няколко инициативи, които ще направим с желание да покажем, че Перник е важен административен център, който съвсем спокойно може да се нарече важен и за България, и за Европа. Гражданите на Перник могат да ходят с високо вдигнати глави и да се гордеят с  миналото си, с настоящето и с бъдещето, което предстои.

Водещ: Доколкото разбирам голямата ви цел е да развенчаете мита, че Перник е малък и незначителен град и да покажете непознати, но много важни факти, свързани с историята и настоящето?

Александър Александров: По-скоро е важно да се каже, че Перник никога не е бил омаловажаван като град, неговите заслуги никога не са минавали на втори план, но последните години често пъти става обект на различни шеги, които разбира се местните приемаме с усмивка, но покрай тези шеги някак си започва да се губи именно тази информация, която е от съществено значение  за хората, които живеят в Перник, които са израснали тук и за нашите предци. Точно заради това сме се съсредоточили именно върху този положителен образ, който перник наистина има и който е различен от шегите които постоянно излизат в интернет пространството и медиите.

Коментари

коментара