Фестивалът „Сурва“ накара италианец да остане в България, но какво му се случи в Перник?…

Италианецът Марио Замбрини замени родината си с България заради любовта си към  нашия фолклор. Повод да стъпи за първи път в родината ни е пернишкия фестивал „Сурва 2017“. Няколко месеца по-рано вижда снимки на кукери в интернет и решава, че трябва да ги види на живо.

Така Марио акостира от Италия в град Перник. Силно е впечатлен от българското хоро.

 „Млади, стари, мъже, жени, всички танцуваха заедно в една верига. Може някой да е много богат, а някой много беден, но това няма значение. Всички споделят един дух“, казва Марио пред „24 часа“.

Но не всичко е толкова розово за италианеца. Той на два пъти е ставал жертва на агресия, като вторият път е бил на последния фестивал „Сурва“. Тогава пък пред очите му нападат негов приятел. Момчето е ударено в гръб, а полицията не реагира.

Другата ситуация е с пиян скинар, който му удря няколко шамара и му крещи, че не говори на български. „Бяхме в подлеза на НДК заедно с приятели. Участвахме в танцова инициатива и изведнъж се появи този агресивен мъж с кожено яке и кубинки“, разказва Марио.

„Това са две ситуации, които със сигурност няма да ми се случат в Италия. Когато има парти, не очакваш някой да бъде агресивен. Всички са там, за да се забавляват, а не да се бият“, казва Марио, но нищо от това не го отблъсква от балканската ни държава.

„Не е само музиката това, което ме задържа в България. Когато си говоря и с други италианци, които също са избрали да живеят тук, виждам, че по някаква причина се чувстваме добре на това място“, казва Марио Замбрини пред „24 часа“.

Цялата историята на италианеца и за това как замени Италия със сливенското циганско гето заради любовта към българския фолклор, можете да прочетете ТУК

Коментари

коментара