Кметът на село Дивотино Румен Сергиев срещу мината и държавата: Имам карта, която доказва, че се копае в земеделски общински земи

Кметът на село Дивотино Румен Сергиев и жителите на селото са сериозно обезпокоени от близостта на мината до домовете им. Кметът дори изказа мнение, че след години селото може и да изчезне. Според него дейността на мината достига до земеделски земи, полски пътища и застрашително приближава къщите в селото.

Припомняме, че дивотинци се разбунтуваха срещу дейността на близката мина, твърдейки, че тя се приближава все повече и повече до къщите и навлизала в земеделски земи. Освен това, хората от село Дивотино още не са забравили ужаса от земетресението през 2012, при което тяхното село беше от най-засегнатите. Взривовете и вибрациите от действащата мина създавала психическо напрежение в тях.

След  писма до различни институции бе инициирана проверка, а проверяващите установиха че нямало нарушения.

На 19 февруари е направена проверка от експертна група на Министерството на енергетиката, на която са присъствали представители от инициативния комитет на селото, както и представители от мината.

„Констатациите, които са направени категорично и недвусмислено доказват, в присъствието на жители на Дивотино, това, че не излиза от териториите на концесията и действията на фирмата концесионер не предвиждат разширяване на територията“, каза областния управител Ирена Соколова и допълни, че ще инициира среща, на която да бъде изяснен в детайли проблема.

Кметът Румен Сергиев обаче категорично не приема резултатите от проверката. Той заяви, че разполага с карта, с която ще докаже, че се унищожават земеделски земи, както и общински.

По думите на директора на „Мин индъстри“ Валери Манов, има хора, които се опитват да създават излишно напрежение, а оплаканията не са от цялото село Дивотино, а от няколко къщи. Манов се позовава на проверката на институциите, че не нарушава нищо по концесионния договор. Той допълни, че имало предписания за шум и указанията са изпълнени, твърди още директорът. Той се позовава и на лицензиран източник за измерване на шума, който установил, че нивата на шум от техниката на мината е значително по-ниска от законодопустимата.

 

Коментари

коментара