Областният управител на Перник учреди специална награда, която връчи на три сурвакарски групи взели участие в празника “Магията на Сурва” в Земен

Областният управител Ирена Соколова, заедно с кмета на община Земен, гости и жители на града, стана част от атмосферата на Общинския сурвакарски празник “Магията на Сурва“. 
Фестивалът се провежда от 2005 г. насам всяка нечетна година през месец март.
Повече от 20 сурвакарски групи участваха в дефилето и демонстрираха етнографските традиции на региона в изконния им вид. Маскираните представиха сватбена обредност от миналото, ритуали свързани с годеж, здраве и берекетност.
“Истинският дух на “Сурва” обхваща всички – от най-малките до най-големите. Магията на този толкова дългоочакван празник в Пернишко е в това, че групите постоянно се увеличават, а желанието на всеки да сложи звънец и лик, да облече тези шарени дрехи също нараства. С това доказваме, че сме истински българи и се потапяме в атмосферата на хилядолетен, мистичен, интересен обичай. Фестивалът в Земен е едно от големите, популярни и чакани събития в областта. Събитие, съхраняващо богатството на най-жизнените традиции на нашия народ, провеждащо се в месеца на пролетта и пробуждането. А какво по-хубаво от това с тежки звънци и хлопатари да възвестим здравето, плодородието, обичта и хармонизирането.”, сподели Ирена Соколова.
За първи път, специално за празника, губернаторът учреди своя награда под формата на плакет и диплом за приемственост и съхраняване на сурвакарската традиция. Призовете ще продължат да се връчват и в следващите издания на общинския преглед. Удостоените тази година са групите от селата Елов дол, Габров дол и Пещера.
Соколова поднесе специална награда и на кмета на Община Земен Димитър Сотиров за съществения му принос за популяризирането на сурвакарската традиция в общината чрез създаването и утвърждаването на Общинския празник “Магията на Сурва”.

Коментари

коментара