Перничанин изтипоса маршрутка, която не дава билети

Публична тайна, дори и за самите проверяващи е, че собствениците на частни превозвачески фирми почти никога, освен при сигнал за проверки, не издават на пътниците си билетчета. Повечето от пътниците също неглижират този факт и нямат нищо против да си платят на ръка за превоза без някакво листче да им се мотае в джоба, шофьорът да ги гледа леко обидено все едно са от друга планета, а пътниците да нервничат, че им губиш времето да си искаш иначе така законната хартийка, която е застраховката ти при пътуване и налива данъци в касата на държавата. И това положение е от години.

Но все пак се срещат „заядливи“ пътници, които имат пълното право и желание да спазват закона.

Един от тях изтипоса една от многото маршрутки, които си правят оглушки и верояттно по нареждане на шефа са скрили билетчетата в жабката.

В същото време целия държавен транспорт – автобусен и жп –  абсолютно задължително издава билети. Така правят и международните компании, превозващи пътници извън страната. Така правят и във всички страни от Европейския съюз, в който България членува. Така правят и извън ЕС. Но в България да не спазваш правилата си е чисто правило.

„Тази маршрута тръгна в 13,20 ч от Централна автогара София за Перник. Аз бях единствения, който се сдоби с билети, макар и с двукратно поискване. Никой друг от около 20 пътника (имаше и правостоящи), не бе удостоен с тази „чест“. Питам някой контролира ли тези водачи?“, пише Александър във фейсбук групата „Видяно в Перник“, като е приложил и снимка с номера на маршрутката.

Перничани много често се оплакват, че превоза, който им се предлага не предлага необходимото качество. Освен, че плащаш директно в джоба на собственика и дори не си застраховат при пътуване, често хората пътуват в претъпкани маршрутки и автобуси, често непочистени, често е студено или няма климатик през лятото, шофьорът пуши, а от радиото гърми музика, подходяща повече за вечери в кръчма. А транспортът често е нередовен и несигурен. Болшинството пътуващи предпочитат влаковете, но те също се оказват недостатъчни да поемат хилядите перничани, които всеки ден пътуват до столицата за работа.

Коментари

коментара