Пернишки депутати питат просветния министър коя е най-дългата река в света, заради объркване в учебниците

„Коя е най-дългата река на Земята?“ Отговорът на този въпрос се оказва доста сложен, поне според родните учебници по география. Тъкмо заради различните данни в учeбниците, издавани от различни авторски колективи, депутатите Станислав Владимиров и Любомир Бонев от БСП отправят питане до МОН какви мерки ще вземе ведомството за уеднаквяване на информацията, написана в учебниците, пише вестник „Сега“. От МОН обаче обясняват, че няма да предприемат подобни действия, тъй като информацията не бива да се унифицира, защото това би означавало отричане на научни изследвания от световноизвестни учени.

Става дума за разминаване в учебниците по география за пети и шести клас, посочено на депутатите от недоволни родители. По-конкретно става дума за въпроса „Коя е най-дългата река на Земята?“, като според някои учебници това е Нил, а според други – Амазонка. Освен това дължините на посочените реки в метри били различни в различните източници.

„Учениците получават тестове на база на данните, посочени в конкретните учебници. Проблемът е, когато те са изучавали данните от учебник на друг авторски колектив, а те са противоречиви. Това е предпоставка да повлияе негативно на входното и изходното оценяване на учениците, както и оценяването им в състезания, олимпиади и външно оценяване“, пишат народните представители. Социалистите питат и какъв контрол ще предприеме МОН относно експертите, които проверяват и одобряват за печат съдържанието на учебниците, за да бъдат предотвратени подобни противоречиви практики.

Амазонка е посочена като най-дългата река в учебника на издателство „Педагог 6“ – Делев, Луизова и др. Нил пък е „спечелил“ първото място в учебниците на издателствата „Просвета“ и „Анубис“. От ведомството на министър Красимир Вълчев са се обърнали към Българската академия на науките за становище по компетентност. Учените отговарят, че географията е динамично развиваща се наука и данните за географски обекти, природни явления и процеси търпят промени по ред причини – разширяване на техническите възможности за научни наблюдения и експерименти, повишаване на квалификацията на самите учени и др. Така например въпросът коя е най-дългата река на Земята оставал открит, като дискусията сред учените географи е с повече от 300-годишна история. „В резултат на множество измервания, проведени от нарочни експедиции, а в последните десетилетия и с прилагането на дистанционни методи и ГИС (географска информационна система) технологии, се наблюдава честа смяна на първите две места между реките Нил и Амазонка – само през последните 25-30 години данните за дължините на тези две реки са променяни няколко пъти“, посочват от БАН.

От министерството разясняват, че при измерване на дължините на реките сред учените географи съществува и спор кой приток да се приема за главен и съответно за начало на реката. В зависимост от това нейната дължина е различна. Ако за начало на р. Амазонка се приемат изворите на най-пълноводния й приток – р. Мараньон, то тя се оказва втора по дължина в света. Този подход на представяне на информацията са възприели авторските колективи на издателствата „Просвета-София“, „Просвета плюс“ и Анубис“. В учебника на „Анубис“ като допълнителна информация е представено и друго изследване, според което р. Амазонка е най-дългата река в света, посочват от МОН. Други географи приемали за начало на р. Амазонка притока й Укаяли. Тогава дължината й се оказва по-дълга от тази на река Нил – принцип, възприет от издателство „Педагог 6“ – Делев, Луизова и др.

СПОКОЙНО

Съгласно програмата за 6-и клас по география и икономика не се изисква научаване и възпроизвеждане на статистическа информация, поради което няма и такива въпроси в изпитите. В края на въпросния клас учениците трябва да знаят съвсем различни неща – да характеризират водите на Южна Африка, да могат да характеризират река с помощта на хидрограма (напр. Амазонка, Парана и Ориноко), да оценяват водите като условие и фактор за стопанска дейност, да нанасят върху контурна карта названията на изучените реки и езера и т.н., посочват от МОН.

Share Button

Коментари

коментара